“Iemand wilde voorkomen dat RuTube de militaire parade zou tonen”. Russische videodienst door hackers platgelegd tijdens nationale feestdag

Het Russische antwoord op YouTube, RuTube, lag vandaag voor de tweede dag op rij plat door een cyberaanval. De site van de videodienst, die normaal gesproken vol staat met video’s, staat momenteel op zwart. 

De aanval op RuTube begon gisteren tijdens de belangrijke Russische nationale feestdag, “De Dag van de Overwinning”, waarmee het land de overwinning op nazi-Duitsland vierde. Gedurende de dag herdacht het land de gesneuvelde Sovjets en hield Vladimir Poetin een toespraak waarin hij de strijd vergeleek met de huidige oorlog in Oekraïne. 

Van deze parade en toespraak was echter weinig te zien op de videodienst RuTube. “Iemand wilde echt voorkomen dat RuTube de militaire parade die wordt gehouden tijdens de feestdag zou tonen”, zei de videodienst in een bericht op Telegram. Het beschreef de cyberaanval als de ergste in de geschiedenis van de site.

In een afzonderlijk incident op maandag werden ook meerdere Russische zenders gehackt, om de kijkers berichten te tonen over de gebeurtenissen in Oekraïne. Er waren teksten te lezen als: “Je hebt bloed van duizenden Oekraïners en honderden dode kinderen aan je handen”. 

Ook een Russische nieuwssite toonde anti-oorlogsmateriaal dat zeer kritisch was over Poetin. De berichten waren snel van de site verdwenen.

Russische nieuwssites zijn regelmatig het slachtoffer

Websites van Russische staatsbedrijven en nieuwssites zijn sinds de Russische inval in Oekraïne regelmatig het slachtoffer van cyberaanvallen. Vaak wordt er door de aanvallers informatie getoond die haaks staat op de officiële richtlijn van Moskou omtrent de oorlog, wat het zelf een “speciale militaire operatie” noemt. Half maart zei het Russische ministerie van Digitale Ontwikkeling en Communicatie dat de huidige aanvallen minstens twee keer zo krachtig waren als de eerdere aanvallen. 

De lange storing en kwetsbaarheid van de videodienst RuTube verklaart voor een deel waarom Rusland nog steeds YouTube niet heeft geblokkeerd, ondanks het herhaaldelijk beboeten van de videodienst. De Amerikaanse videodienst is volgens de mediawaakhond Roskomnadzor een belangrijk platform geworden in de “informatie-oorlog” tegen Rusland.

Terroristische organisatie

Rusland beperkte begin maart wel de toegang tot Twitter, Facebook en Instagram. Volgens de Russische overheid staat Meta namelijk op gelijke voet met terroristische organisaties, zoals IS en de Taliban. Een Russische rechter gaf het Amerikaanse bedrijf vorige maand officieel de status van “extremistische organisatie”. Daarmee is Meta het eerste buitenlandse technologiebedrijf dat het slachtoffer is geworden van de Russische “extremismewet.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20