15 zaken die gelukkige mensen nooit doen

Voelt u zich gelukkig? In onze zoektocht naar geluk zijn het vaak wij zelf die obstakels op onze weg creëren. We doen allerlei zaken waarmee we ons eigen geluk verpesten. Probeer de volgende 15 dingen zeker niet te doen, en u zal merken dat u zich al veel gelukkiger zult voelen.

1. Roddelen

Roddelen betekent dat je dingen over iemand anders gaat vertellen. Als je gelukkig bent met je eigen leven, hoef je je echter niet bezig te houden met dat van een ander. Uit onderzoek is ook gebleken dat roddelen niet leidt tot een gunstiger zelfbeeld of een grotere levenstevredenheid.

2. Bemoeien

Mensen die het niet kunnen laten om zich met andermans zaken te bemoeien, zijn meestal wanhopig op zoek naar wat spanning in hun eigen miserabele bestaan. Als je gelukkig bent, kan het je weinig schelen wat iemand anders doet.

3. Negatief denken

Het begin van geluk is natuurlijk positief denken en focussen op al de goede dingen. Al is een negatieve gedachte volgens sommige psychologen ook geen ramp. Als je alleen maar aan positieve dingen denkt, ga je mogelijk angsten onderdrukken en ben je minder goed voorbereid op tegenslagen. Voortdurend alles somber inzien, dat is natuurlijk geen kenmerk van geluk. Geloof in jezelf, geef jezelf kansen en denk niet altijd het slechtste over jezelf!

4. Jaloers zijn

Gelukkige mensen bemoeien zich niet alleen nooit met anderen, ze zijn zeker niet jaloers. Zo vergelijken ze zichzelf nooit met iemand anders en zijn ze oprecht blij wanneer een vriend zijn ambities verwezenlijkt.

5. Naar de goedkeuring van anderen streven

Enerzijds ben je dus niet met anderen bezig, en anderzijds maakt het ook niets uit wat zij over jou denken. Als je tevreden bent met jezelf, leg je hun mening gewoon naast je neer. Je leven is van jou en van jou alleen. Luister naar wat je innerlijke stem zegt, ontdek wat jou gelukkig maakt en streef dat altijd na. Je hebt maar één leven, dus verspil geen tijd om na te gaan wat anderen belangrijk vinden.

6. Wraak nemen

De beste wraak is gewoon een goed leven leiden. Van wraak nemen word je immers niet gelukkiger.

7. Wrok koesteren

En als je geen wraak neemt, mag je ook geen wrok blijven koesteren. Daarmee bereik je niets meer dan een slecht humeur. Leer dingen loslaten! Geef geen dingen op waar je van houdt, maar laat de zaken los die je aan banden leggen en je begrenzen in wat je kan en niet kan bereiken.

8. Altijd gelijk willen hebben

Kan je de gedachte niet verdragen dat je het bij het verkeerde eind zou hebben? Je mag gerust blijven aandringen op je gelijk, maar doe het op een respectvolle manier en luister ook naar de mening van anderen. Bovendien is het niet altijd de moeite waard om je gelijk te proberen halen. Stel jezelf de vraag wat het belangrijkste is: gelijk krijgen of je vriendschap behouden?

9. Mensen proberen veranderen

Onbewust proberen we dit voortdurend. Het is dan ook één van de moeilijkste dingen ter wereld: anderen leren accepteren voor wie ze zijn! Uiteindelijk wil je toch ook dat anderen dit met jou doen? Wees dus geen controlefreak en laat anderen toe te zijn wie ze zijn. Je zal je direct beter voelen.

10. Problemen negeren

Problemen zijn er om opgelost te worden. Alleen ongelukkige mensen negeren ze wanneer ze zich voordoen.

11. Je geluk aan externe zaken verbinden

Echt geluk zit binnenin. Geen enkele materiële bezitting of menselijke relatie zal je gelukkig kunnen maken, als je in de grond niet tevreden bent met jezelf. Ga geluk dus in de eerste plaats niet buiten jezelf zoeken!

12. Te veel nadenken

Veel stress ontstaat omdat we te veel nadenken. Creëer geen problemen die er niet zijn, of veroorzaak geen onnodige ruzies.

13. In het verleden leven

Het verleden loslaten is niet vanzelfsprekend, vooral wanneer het verleden zo mooi lijkt in vergelijking met het heden, en je bovendien bang bent van wat de toekomst gaat brengen. Maar uiteindelijk is het heden alles wat je zeker hebt. Het verleden is voorbij en je kan er niets meer aan veranderen. Stop dus met in het verleden te leven en leef in het hier en nu in alles wat je doet, met een oog op de toekomst. Alleen zo kan je ten volle van het leven genieten.

14. De kudde volgen

Gelukkige mensen zijn zelfzeker. Ze zijn geen volgers, maar leiders. Leg jezelf ook geen limieten op over wat je kan en niet kan bereiken. Spreid je vleugels en vlieg zo hoog als je kan, zonder op voorhand aan je plafond te denken.

15. Dingen persoonlijk nemen

Jij beslist zelf hoe je kritiek interpreteert. Luister ernaar en leer ervan! En stop met zelf constant kritiek op iemand anders te uiten. Alle mensen zijn uniek en tegelijk hetzelfde. We willen uiteindelijk allemaal gelukkig worden.

Lees ook: Ontdek nu wat het gelukkigste land ter wereld is!

Meer