Finland opnieuw gelukkigste land ter wereld; België stijgt een plaats

Voor het zevende jaar op een rij prijkt Finland helemaal bovenaan het World Happiness Report. Het land gaat Denemarken en IJsland vooraf. Daarmee ziet het podium er exact hetzelfde uit als vorig jaar. België prijkt op de 16de plaats en zet daarmee zijn gestage stijging voort.

Het World Happiness Report is een initiatief van de University of Oxford dat op een zo objectief mogelijke manier probeert te berekenen in welke landen je het gelukkigst kan leven. De onderzoekers kijken daarvoor naar zes parameters. Zo gaat het om het bbp per hoofd van de bevolking, sociale steun, de gezonde levensverwachting, vrijheid, vrijgevigheid en corruptie. Meer specifiek gaat het in de meeste gevallen eigenlijk om de perceptie van de inwoners over deze zaken.

Bovendien kijkt een ranking altijd naar de vorige drie jaar. Zo gaat het World Happiness Report 2024 eigenlijk over het gemiddelde van de jaren 2021 tot 2023. Dat alles zorgt ervoor dat verschuivingen heel geleidelijk gebeuren en de rankings doorheen de jaren zeer gelijk blijven.

Finland

Finland prijkt in de ranking van 2024 al voor het zevende jaar op een rij helemaal bovenaan. Het ziet achtervolgers Denemarken en IJsland wel dichterbij komen. Zweden springt dan weer van 6 naar 4, terwijl Israël, vorig jaar een grote stijger, een plaatsje verliest. België staat op plaats 16 en doet daarmee beter dan in 2022 (17de), 2021 (19de) en 2020 (20ste).

Grootmachten Verenigde Staten en Duitsland behoren tot de meest opvallende dalers. Zij stonden vorig jaar respectievelijk 15de en 16de en vinden we nu op de 23ste en 24ste plaats terug. Helemaal onderaan, en met grote achterstand, vinden we nog steeds Afghanistan.

Bekijk hier de top twintig van het World Happiness Report 2024:

 1. Finland
 2. Denemarken
 3. IJsland
 4. Zweden
 5. Israël
 6. Nederland
 7. Noorwegen
 8. Luxemburg
 9. Zwitserland
 10. Australië
 11. Nieuw-Zeeland
 12. Costa Rica
 13. Koeweit
 14. Oostenrijk
 15. Canada
 16. België
 17. Ierland
 18. Tsjechië
 19. Litouwen
 20. Verenigd Koninkrijk

Jongeren en ouderen

Nieuw dit jaar is dat het World Happiness Report ook aparte rankings heeft gemaakt voor jongeren (30 jaar en jonger) en ouderen (60 jaar en ouder).

De ouderenranking is zeer gelijklopend met de algemene ranking met Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland in de top vijf. België vinden we daar op een 19de plaats.

De jongerenranking is daarentegen wel opvallend, want helemaal bovenaan staat het verrassend Litouwen. Dat land is in de algemene ranking al enkele jaren aan een opmerkelijke stijging bezig en dankt dat dus aan de jongeren. Daardoor klom het in de algemene ranking van de 41ste plaats in 2020 naar de 19de plaats dit jaar. In de jongerenranking wordt het podium vervolledigd door Israël en Servië. België staat op een 24ste plaats.

Meer