Als u denkt dat wraak zoet is… zit u er naast

Wie op wraak uit is kan best twee graven klaarmaken, luidt een spreekwoord. Een ander zegt dat wraak juist zoet is. Hoe zit het nu met wraak?, vroegen Kevin Carlsmith, Timothy Wilson en Daniel Gilbert van de universiteit van Harvard zich af. Hun conclusies werden in 2008 gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology.

Wat bleek? Mensen denken verkeerdelijk dat wraak hen beter zal doen voelen en de mogelijkheid zal geven een nare ervaring af te sluiten. In werkelijkheid voelen deze wraaknemers zich na hun daad nog slechter dan mensen die geen wraak hebben kunnen nemen.

De reden daarvoor is vrij eenvoudig, aldus Carlsmith:

De onzekerheid over de afloop van een conflict verlengt en versterkt de emoties die ermee gepaard gaan. Mensen die op wraak uit zijn gaan onbewust de onaangename emoties die uit het conflict zijn voortgekomen verlengen, terwijl mensen die niet de kans hebben om wraak te nemen verplicht worden de zaak achter zich te laten en verder te gaan met hun leven. Ze voelen zich dan ook gelukkiger.’

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20