Frankrijk roept landgenoten op Pakistan te verlaten na anti-Franse protesten

Frankrijk heeft zijn landgenoten opgeroepen om Pakistan tijdelijk te verlaten vanwege anti-Franse protesten over het hele land. 

De Franse ambassade in Pakistan heeft alle landgenoten en ondernemingen geadviseerd het land tijdelijk te verlaten omwille van ‘ernstige bedreigingen voor de Franse belangen in Pakistan’. Het vertrek uit het land wordt geregeld met commerciële luchtvaartmaatschappijen.

Betogers trekken al maanden de straat op omdat de Franse president Emmanuel Macron in oktober vorig jaar het recht verdedigde om cartoons van de profeet Mohammed te tonen nadat een docent werd onthoofd omdat hij spotprenten in de klas had laten zien. 

Dat schoot bij veel Pakistanen in het verkeerde keelgat. Het afbeelden van de profeet is in de islam zondig, ongeacht de motieven. De protesten escaleerden deze week na de arrestatie door de Pakistaanse regering van Saad Hussain Rizvi, leider van extremistische partij Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), die onder meer opriep tot de uitwijzing van de Franse ambassadeur.

De arrestatie van Rizvi en de beslissing om de TLP te verbieden, brachten duizenden aanhangers van de partij op de been in Pakistan. De politie reageerde in sommige gebieden met rubberkogels, traangas en waterkanonnen. Intussen zijn minstens twee politieagenten omgekomen tijdens de betogingen, en zijn honderden politieagenten en betogers gewond geraakt. 

De TLP is er in het verleden ook al in geslaagd om grote menigten bijeen te brengen om te protesteren tegen godslastering. Volgens de Pakistaanse wet kunnen degenen die schuldig worden bevonden aan belediging van de profeet Mohammed de doodstraf krijgen.

Godslastering

Beschuldigingen van godslastering hebben de afgelopen tijd in toenemende mate geleid tot geweld door boze menigten of gerichte aanvallen. Volgens een berekening van Al-Jazeera zijn sinds 1990 minstens 78 mensen gedood bij dergelijk geweld.

Bij het recentste incident werd Taqi Shah, een religieuze geleerde die tot de sjiitische minderheidssekte behoorde, in maart in de stad Jhang doodgehakt nadat hij werd beschuldigd van ‘godslastering’. 

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Sheikh Rashid Ahmed zei tijdens een persconferentie woensdag dat zijn land ‘voorstander was van de bescherming van de eer van de profeet’, maar dat de eisen van de TLP ‘Pakistan wereldwijd als een radicale natie hadden kunnen afschilderen’.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20