Frankrijk nadert de kaap van 10.000 nieuwe besmettingen per dag

Met 9.843 besmettingen op donderdag komt Frankrijk schrikwekkend dicht in de buurt van de mentale grens van 10.000 nieuwe gevallen. Het is ook het hoogste aantal op één dag sinds de uitbraak van de crisis.

Mochten de absolute cijfers nog niet veel zeggen, dan maakt dit alles duidelijk. Op woensdag lag het aantal nog net onder de 9.000, wat betekent dat er op één dag bijna 900 gevallen bijkwamen. Bij onze zuiderburen lieten bovendien meer dan 30.800 mensen het leven als gevolg van een besmetting met Covid-19.

Terwijl de ziekenhuisopnames tot nog toe niet echt de zorgwekkende trends volgden, gaan ook die aantallen nu de lucht in. De ziekenhuiscijfers mogen dan wel nog een stuk lager liggen dan tijdens de eerste golf in april, toch ontstaan er nu al bezorgdheden over de druk op het gezondheidssysteem.

Nieuwe maatregelen

Straks buigen de autoriteiten zich over nieuwe maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken. Jean-Francois Delfraissy, het hoofd van de wetenschappelijke raad die de regering adviseert, waarschuwde al dat ‘zware’ beslissingen nodig kunnen zijn. ‘We moeten veeleisend en realistisch zijn, zonder toe te geven aan enige vorm van paniek’, liet de Franse president Emmanuel Macron donderdag optekenen.

Overal in Europa is het virus terug stevig in opmars. Begin deze week kreeg Spanje de spijtige eer om als eerste lidstaat van de Europese Unie de kaap van 500.000 gevallen te overstijgen. Alleen al in augustus ging het om zo’n 100.000 bijkomende infecties.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20