Europese Unie wil verbod op markten voor wilde dieren

De Europese Unie dringt aan op een wereldwijd akkoord om het risico op nieuwe pandemieën te beperken. Daarbij wordt onder meer geijverd voor een verbod op markten voor de verkoop van wilde dieren. Dat hebben woordvoerders van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, in een gesprek met het persbureau Reuters gezegd.

De Europese Unie zou ook stimulansen willen voorzien voor landen die nieuwe virussen of varianten melden.

Bindend

De woordvoerders benadrukken dat gehoopt wordt tussen de verschillende gesprekspartners tegen augustus een voorlopig akkoord te kunnen bereiken.

Andere waarnemers waarschuwen echter dat het voor de Europese Unie mogelijk niet gemakkelijk zal worden om een bindend verdrag door te drukken. Een aantal landen zou immers voorstander zijn van een engagement dat meer op vrijwillige basis steunt.

Algemeen wordt aangenomen dat de coronapandemie met de overdracht van het virus SARS-CoV-2 op een markt voor wilde dieren in de Chinese stad Wuhan is begonnen. Daarbij zou een persoon door een contact met een dier zijn besmet.

In eerste instantie werden de Chinese autoriteiten door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geprezen voor de snelle informatie die over de besmetting werd verstrekt. Later werd het Aziatische land er echter door de Verenigde Staten van beticht informatie over de vermoedelijke oorsprong van de uitbraak te hebben achtergehouden.

Stimulansen

“De Europese Unie wil een geleidelijke sluiting van de markten voor wilde dieren”, stippen de woordvoerders van Charles Michel aan. “Daarnaast wordt tevens aangestuurd op stimulansen voor landen die nieuwe virussen melden.”

“Het is volgens de Europese Unie immers cruciaal dat bij een detectie snel wordt ingegrepen. Stimulansen zouden op die manier doofpotaffaires moeten helpen voorkomen.”

Vorig jaar werden een aantal landen in het zuiden van Afrika door middel van luchtvaartbeperkingen gesanctioneerd nadat ze een uitbraak van de Omikron-variant van het coronavirus hadden gemeld.

Die sancties zouden volgens sommige waarnemers meldingen bij toekomstige uitbraken mogelijk kunnen ontmoedigen. Stimulansen voor meldingen zouden dit moeten voorkomen.

“Deze stimulansen zouden kunnen bestaan uit een gegarandeerde toegang tot geneesmiddelen en vaccins die tegen de nieuwe virussen zijn ontwikkeld”, zeggen de woordvoerders. “Bij de uitbraak van de coronapandemie is immers gebleken dat armere landen vaak geen toegang kregen tot de vaccins, omdat de ontwikkelde landen alles in het werk stelden om hun bevoorrading te kunnen garanderen.”

“Landen die een nieuw virus detecteren en rapporteren, zouden tevens onmiddellijke ondersteuning uit een wereldwijde voorraad moeten krijgen.”

Bij de besprekingen zijn afgevaardigden uit zes landen – Japan, Nederland, Brazilië, Zuid-Afrika, Egypte en Thailand – als vertegenwoordigers van de verschillende wereldregio’s betrokken. “Brazilië heeft zich daarbij echter al geuit als voorstander van een vrijwillige overeenkomst”, luidt het.

Indien een akkoord zou kunnen worden bereikt, mag over twee jaar de ondertekening van het nieuwe verdrag worden verwacht.

(am)

Meer