Omikron remt herstel van het wereldwijde toeristische industrie af

De wereldwijde toeristische industrie heeft het voorbije jaar nauwelijks een verbetering gekend in vergelijking met het jaar voordien. Alle indicatoren blijven ver onder de niveaus die voor de uitbraak van coronapandemie werden geregidtreerd. Dat blijkt uit een rapport van de World Trade Organization (WTO).

Er wordt aan toegevoegd dat vertegenwoordigers van de sector alvast gedurende de volgende twee jaar geen volledig herstel van de industrie verwachten.

Vaccinatiegraad

“De toeristische industrie kreeg twee jaar geleden door de uitbraak van de coronapandemie een enorme klap te verwerken”, wordt in het rapport aangevoerd. “De lockdowns en reisbeperkingen, die werden opgelegd om de verspreiding van het virus Covid-19 in te dammen, hadden de sector immers grotendeels tot stilstand gebracht.”

“De toenemende vaccinatiegraad en de versoepeling van de reisbeperkingen zorgden in de tweede helft van vorig jaar weliswaar voor een bescheiden heropleving van de toeristische activiteit, maar de opkomst van de Omikronvariant van het virus in december zorgde, zowel bij de reisboekingen als het optimisme in de toekomst van de sector, voor een nieuwe terugval”, wordt er nog opgemerkt.

“Het tempo van het herstel blijft traag en is over de verschillende regio’s van de wereld – als gevolg van uiteenlopende mobiliteitsbeperkingen, variërende vaccinatiegraden en fluctuerend reizigersvertrouwen – ongelijk verdeeld.”

De Europese gebieden rond de Middellandse Zee, Midden-Amerika en de Caraïben lieten vorig jaar het sterkste herstel optekenen tegenover het jaar voordien, maar de aantallen toeschouwers bleven ook daar nog altijd respectievelijk 54 procent, 56 procent en 37 procent onder de niveaus die drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, werden opgetekend.

In het Midden-Oosten bleven de aantallen toeristen vorig jaar daarentegen verder dalen. Daar viel het aantal reizigers met respectievelijk 79 procent en 94 procent terug tegenover de niveaus voor de coronapandemie. Veel bestemmingen bleven er immers voor niet-essentiële reizen gesloten.

Omikron

Het wereldwijde toerisme kon vorig jaar een omzet van 1,9 biljoen dollar melden. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover het jaar voordien.

“Toeristen maakten langere reizen en gaven daarbij ook een groter budget uit dan het jaar voordien”, wordt in het rapport naar voor geschoven. “Maar de inkomsten van de sector overtroffen daarbij amper de helft van het niveau dat drie jaar geleden kon worden gemeld.”

Uit een enquête in december bleek dat ongeveer 64 procent van de professionals in de sector alvast de eerstvolgende twee jaar geen volledig herstel van de industrie verwacht. In september had zich slechts 45 procent hierover sceptisch opgesteld. Toen had de Omikronvariant van het coronavirus de vooruitzichten op een opleving van de sector echter nog niet verstoord.

“De recente toename van het aantal besmettingen en de Omikronvariant zal het herstel begin dit jaar verstoren en het vertrouwen aantasten, aangezien sommige landen voor een aantal landen opnieuw beperkingen invoeren”, voert het rapport nog aan.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.