Spaanse toeristische sector rekent dit jaar op gedeeltelijk herstel

In Spanje zal de toeristische sector opnieuw stilaan op inkomsten kunnen rekenen die bijna vergeleken kunnen worden met de omzetten die voor de uitbraak van de coronapandemie werden opgetekend. Dat staat in een rapport Exceltur, de federatie van de Spaanse toeristische sector.

Anderzijds wordt gewaarschuwd dat de besmettingen met de Omikron-variant van het virus Covid-19 en leveringsproblemen een volledig herstel van het Spaanse toerisme dit jaar in de weg zullen staan.

Niet voor april

In de ranglijst met toeristische bestemmingen stond Spanje voor de uitbraak van de coronacrisis op de tweede plaats. Alleen Frankrijk kon op grotere aantallen toeristen verwelkomen.

“Vakantiegangers werden massaal aangetrokken door de stranden en historische gebouwen”, voert het persbureau Reuters aan. “Anderzijds toonden steden zoals Barcelona en Madrid zich bijzonder populair voor citytrips.”

Exceltur verwacht dat het Spaanse toerisme dit jaar een omzet van 135 miljard euro zal laten optekenen. “Daarmee zou de sector een niveau bereiken dat overeenkomt met 88 procent van de waarde die de sector voor de uitbraak van de coronapandemie registreerde”, wordt in het rapport opgemerkt.

“Vorig jaar, toen een gedeeltelijk herstel van het binnenlands toerisme niet in staat bleek om de daling van het aantal internationale reizigers op te vangen, werd nog een niveau van 57 procent bereikt. Pas volgend jaar zal het Spaanse toerisme opnieuwe zijn vroegere niveau – voor de uitbraak van de coronapandemie – kunnen bereiken.”

Stranden en platteland

Rekening houdend met de Omikron-variant van het coronavirus, is het volgens Exceltur onwaarschijnlijk dat een herstel van het Spaanse toerisme voor de maand april zou kunnen worden verwacht.

“De meeste toeristische bedrijven rekenen pas volgend jaar op een volledig herstel van hun inkomsten”, benadrukt de sectorfederatie nog. “Een complete heropleving wordt afgeremd door een samenspel van de impact van de Omikron-variant van het coronacrisis, de onderbrekingen in de bevoorrading en de crisis in de energiesector.”

Exceltur zegt te verwachten dat de stranden en de landelijke regio’s het snelst op een sterk herstel zullen kunnen rekenen. “Voor de stedelijke bestemmingen, die meer afhankelijk zijn van internationale toeristen en zakenreizen, zal dat proces trager verlopen”, luidt het.

Indien de voorspellingen van Exceltur met de werkelijkheid overeenkomen, zal het toerisme dit jaar 10,5 procent bijdragen aan het totale bruto binnenlandse product van Spanje, tegenover 5,5 procent twee jaar geleden en 7,4 procent vorig jaar.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.