Britse domper dreigt voor Spaans toerisme

De Britten zijn doorgaans goed voor een kwart van de toeristen in Spanje. Het lijkt er evenwel op dat een deel van het Spaanse toeristische zomerseizoen in water dreigt te vallen door de coronaregels van de Britse overheid.

Waarom is dit belangrijk?

De Spaanse economie is voor 14 procent afhankelijk van toerisme. De lokale horeca hoopt op een zomerseizoen dat de dramatische ineenstorting van vorig jaar enigszins kan compenseren.
  • Lang niet verteerd: een dramatisch 2020. Net als in Griekenland sleurde de crash van de toeristische sector in Spanje vorig jaar de hele economie mee in de val. De toerismesector zag 63 procent van zijn normale activiteit wegvallen door corona en het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) kromp met een forse 10,8 procent.
  • Tekenen van een comeback, maar nog ver verwijderd van ‘business as usual’. Het Spaanse statistiekenbureau INE publiceerde woensdag de recentste cijfers over het aantal toeristische overnachtingen. De teller in mei komt uit op ruim 7,2 miljoen. Dat is spectaculair meer dan de amper 271.000 overnachtingen in dezelfde maand in 2020 en ook beduidend meer dan de ruim 4 miljoen overnachtingen in april dit jaar.
  • Toch is het herstel maar heel gedeeltelijk, zo blijkt uit een vergelijking met het precoronajaar 2019. Toen waren er nog bijna 32 miljoen overnachtingen in mei. Het wijst erop dat de Spaanse toeristische sector maar op zowat een kwart van zijn normale capaciteit draait.
bron: INE
  • Komen de Britten? De Spaanse costa’s bidden voor een goed zomerseizoen en richten hun smeekbeden vooral richting Londen.
    • De Britse autoriteiten geven vooralsnog een negatief advies voor niet-essentiële reizen naar Spanje, inclusief de Balearen maar exclusief de Canarische Eilanden, zo blijkt uit de recentste update van 18 juni.
    • Tot ontzetting van de Spaanse toeristische sector staat Spanje in de officiële landenrangschikking voor terugkeerders in Engeland niet op de groene lijst, maar op de amberkleurige lijst. Dat betekent concreet dat Britse toeristen die terugkeren uit Spanje en in Engeland aankomen tien dagen in quarantaine moeten gaan en in die periode twee Covid 19-testen moeten laten afnemen. De regels voor terugkeerders in Schotland en Wales zijn vergelijkbaar.
  • “Slecht nieuws voor Spanje.” De quarantaineregels bij terugkeer zouden wel eens veel Britten kunnen afschrikken om een zomervakantie in Spanje te boeken, denkt ING-econoom Steven Trypsteen. “Het vooruitzicht dat veel Britse toeristen deze zomer Spanje zullen bezoeken, is helaas minder waarschijnlijk. Britten die terugkeren uit Spanje moeten nog tien dagen in quarantaine en gezien het uitstel van de definitieve beperkingen tot 19 juli, is dit slecht nieuws voor het herstel van de Spaanse toeristensector”, schrijft hij.
  • Komt de verhoopte versoepeling vanaf 19 juli te laat? De regering-Johnson wou aanvankelijk de coronaregels op 21 juni versoepelen, maar dat is uitgesteld tot 19 juli als gevolg van het stijgend aantal besmettingen met de zogeheten Deltavariant. Vanaf 19 juli zouden de quarantaineregels kunnen wegvallen voor volledig gevaccineerde Britten. Wat de nieuwe wendingen betekenen voor de Britse toeristenstroom richting de Spaanse zon, zal de komende weken duidelijk moeten worden.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20