Verenigd Koninkrijk moet noodgedwongen einde van lockdown uitstellen

Op 21 juni zou het Verenigd Koninkrijk terugkeren naar de normaliteit. Maar omwille van alsmaar slechtere coronacijfers, wordt premier Boris Johnson gedwongen om het einde van de lockdown in het land met ‘maximaal vier weken’ uit te stellen. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Na weken van gekibbel tussen ministers, wetenschappers en bedrijfsleiders bevestigden regeringsbronnen vrijdag aan The Telegraph dat sommige beperkingen ook na 21 juni van kracht zouden blijven. Uitstel van vier weken zou de meest waarschijnlijke optie zijn.

Alpha- en deltavariant

Het Verenigd Koninkrijk vreest nu al een hele tijd voor een nieuwe golf aan coronabesmettingen. Het reproductiegetal (R-getal) van het coronavirus blijft er maar stijgen.

Onder andere de British Medical Association riep op tot uitstel nadat uit vrijdag vrijgegeven gegevens bleek dat het R-getal tussen 1,2 en 1,4 ligt, het hoogste was sinds januari. Dagelijkse bevestigde besmettingen bereikt 8.125 gevallen, het hoogste aantal sinds februari.

Uit door Public Health England (PHE) gepubliceerde cijfers bleek dat in het Verenigd Koninkrijk 42.323 gevallen van de Indiase variant, of beter gezegd deltavariant, zijn bevestigd – een stijging van 240 procent ten opzichte van vorige week.

33 procent bescherming na 1 prik

PHE schat dat de deltavariant 60 procent overdraagbaarder is dan de alfavariant (eerder Britse variant genoemd), waarbij het aantal gevallen in sommige delen van Engeland om de vier en een halve dag verdubbelt.

De Britten hoopten op een volledige heropening van het land op 21 juni. Het nieuws komt als een bittere pil voor de bedrijven die zich hadden voorbereid om weer volledig open te gaan: veel bedrijven hadden personeel aangeworven en opgeleid, anderen hadden verlof gekregen en hadden voorraden besteld om de klanten een normale dienstverlening te kunnen bieden.

Zowel de Pfizer- als de AstraZeneca-prik zou slechts 33 procent bescherming bieden tegen de deltavariant van het coronavirus na één dosis. Vergeleken met een bescherming tot 80 procent tegen vroegere varianten.

Bijna 78 procent van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk heeft één vaccinatie gehad, maar slechts ongeveer 55 procent heeft er twee gehad.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20