Verenigd Koninkrijk vreest voor nieuwe coronagolf

Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn hoogste dagelijkse coronavirusgevallen sinds eind februari geregistreerd. De Delta-variant, die voor het eerst in India werd ontdekt, is zich wijd over het land aan het verspreiden. Dat bericht Euronews.

Uit regeringscijfers bleek woensdag dat het Verenigd Koninkrijk 7.540 nieuwe besmettingen registreerde, de grootste dagelijkse stijging sinds 26 februari. Het begin van een nieuwe golf lijkt in gang gezet.

Momenteel handhaaft het Verenigd Koninkrijk een lockdown. Het plan was om die lockdown op 21 juni te beëindigen. Dat dreigt nu in het water te vallen.

Delta-variant

De Britse premier Boris Johnson zei dat het te vroeg was om te zeggen of de lockdown in Engeland op 21 juni kan eindigen. De gegevens over de vraag of vaccins voldoende bescherming bieden tegen de snelle verspreiding van de Delta-coronavirusvariant (Indiase variant) zouden nog worden beoordeeld.

‘Maandag zullen we bekijken waar we staan. Ik denk dat iedereen heel duidelijk kan zien dat het aantal gevallen toeneemt en dat in sommige gevallen het aantal ziekenhuisopnames toeneemt’, zei Johnson op woensdag.

‘Wat we moeten beoordelen is in hoeverre de verspreiding van het vaccin, dat fenomenaal is geweest, bescherming heeft opgebouwd onder de bevolking, zodat we verder kunnen gaan naar de volgende fase. En dat is dus waar we naar zullen kijken.’

Vaccinatiecampagne

De Delta-variant zou ongeveer 40 procent besmettelijker zijn dan de Alpha-variant (Britse variant), aldus de Britse minister van Volksgezondheid.

België zou zich weinig zorgen hoeven te maken over de Delta-variant. Volgens viroloog Steven Van Gucht is een sterke verspreiding van de Indiase variant in ons land onwaarschijnlijk.

Van Gucht aan VTM NIEUWS: ‘De meeste mensen met risicofactoren zijn gevaccineerd en velen van hen met een tweede dosis. Dat gaat alleen maar toenemen de komende weken. Misschien is er toch wel weer een stijging (in het aantal ziekenhuisopnames, red.) om dan hopelijk nadien te dalen naarmate de vaccinatiecampagne echt afgerond kan worden.’

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20