Gaat de G7 1 miljard coronavaccins leveren aan de armere landen?

In navolging van de Verenigde Staten (VS) wordt verwacht dat de andere G7-landen ook een bijdrage gaan leveren om de armere landen te helpen hun bevolking te vaccineren. Volgens een verklaring van het Verenigd Koninkrijk (VK) zullen de zeven grootste economieën een extra inspanning leveren om de wereldwijde pandemie een halt toe te roepen.

De VS lieten eerder deze week al weten dat ze 500 miljoen Pfizer-vaccins gaan schenken aan de armste landen. Tijdens de bekendmaking van het nieuws riep de regering-Biden de Groep van Zeven op om ook een bijdrage te leveren. Daar wordt nu gehoor aan gegeven.

1 miljard vaccins doneren

De G7 zit vandaag en dit weekend samen om onder meer de coronapandemie te bespreken. Naar aanleiding van die samenkomst heeft het VK een verklaring vrijgegeven waarin het land belooft dat het samen met de andere G7-landen een extra inspanning zal doen om de coronapandemie in de armere landen in te dammen. Verwacht wordt dat de regeringsleiders van de G7-landen dit weekend gaan aankondigen dat ze samen 1 miljard vaccins zullen doneren.

Het VK liet donderdag al weten dat het in de loop van volgend jaar 100 miljoen vaccins zal doneren aan de armere landen. Diezelfde dag zei Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie en vertegenwoordiger van de EU tijdens de G7-top, dat ze samen met de andere landen de doelstelling onderschrijft om de pandemie tegen 2022 te beëindigen door de wereldwijde vaccinatie op te voeren.

Snelle verspreiding vaccins

Experts roepen al langer op om de vaccins zo snel mogelijk te verspreiden. Volgens hen is het pas mogelijk om het coronavirus te verslaan als een aanzienlijk deel van de wereldbevolking is gevaccineerd. Zolang dat niet het geval is, kan het virus muteren en zo opnieuw mensen besmetten. Dat wil iedereen koste wat het kost vermijden want nieuwe lockdownmaatregelen zouden de economische heropleving een halt toeroepen.

Sinds de pandemie begin 2020 is uitgebroken, zijn er wereldwijd meer dan 174 miljoen coronabesmettingen geteld en meer dan 3,7 miljoen sterfgevallen, volgens gegevens van de Johns Hopkins University. (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20