Verenigde Staten doneren 500 miljoen dosissen van het Pfizer-vaccin aan armste landen

De Verenigde Staten (VS) maken zo’n 3,5 miljard dollar vrij om 500 miljoen dosissen van het Pfizer-vaccin te verdelen onder de armste landen. Het land roept de andere G7-landen op om hetzelfde te doen.

De 500 miljoen dosissen zijn bedoeld voor de 100 armste landen ter wereld. Een medewerker van de regering-Biden had het over een gebaar dat hoop brengt naar alle uithoeken van de wereld. ‘We willen echt onderstrepen dat het hier gaat om één doel: levens redden’, aldus de medewerker. ‘Washington wil geen gunsten in ruil voor de dosissen. Wij stellen geen politieke, economische of andere voorwaarden aan landen om deze dosissen te ontvangen’

En de andere G7-landen

Het kabinet van Biden verwacht dat de andere G7-landen in de voetsporen van de Verenigde Staten zullen treden. ‘We verwachten bijdragen van die landen om eindelijk een einde te kunnen maken aan de pandemie die tot nu toe al het leven heeft gekost aan meer dan 3,9 miljoen mensen’, klinkt het.

De Amerikaanse geneesmiddelenmaker Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech hadden eerder gezegd dat ze 200 miljoen dosissen in 2021 en 300 miljoen dosissen in de eerste helft van 2022 zouden leveren. De injecties, die zullen worden geproduceerd in de Amerikaanse vestigingen van Pfizer, zullen worden geleverd tegen een prijs zonder winstoogmerk.

‘De samenwerking met de regering van de VS zal ertoe bijdragen dat honderden miljoenen dosissen van ons vaccin zo snel mogelijk aan de armste landen van de wereld bezorgd worden’, zei Albert Bourla, CEO van Pfizer, donderdag.

‘Er is meer nodig’

Niko Lusiani, senior advisor bij Oxfam America, is tevreden met de actie van de VS, maar roept tegelijk op om meer te doen. ‘Dankzij die 500 miljoen dosissen kunnen we 250 miljoen mensen vaccineren. Dat is meer dan welgekomen, maar onvoldoende als we kijken naar de wereldwijde nood’, zei hij in een verklaring.

‘We moeten toewerken naar een meer gedistribueerde vaccinproductie, zodat gekwalificeerde producenten over de hele wereld miljarden goedkope dosissen kunnen produceren op hun eigen voorwaarden, zonder beperkingen op het gebied van intellectuele eigendom’, voegde hij daaraan toe.

‘De nieuwe donaties komen bovenop de 80 miljoen dosissen die Washington al heeft toegezegd voor eind juni te doneren, en de 2 miljard dollar aan financiering die is gereserveerd voor het COVAX-programma dat wordt geleid door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldalliantie voor vaccins en immunisering (GAVI)’, aldus het Witte Huis.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20