Slechts zes lidstaten van de Europese Unie (EU) zouden goed zijn voor quasi alle 13,9 miljard euro aan Russische tegoeden die bevroren werden sinds de invasie van Oekraïne in februari begon. Dat vertelde de Europese commissaris voor Justitie, Didier Reynders, zaterdag aan Bloomberg.
De landen die volgens Reynders de grootste inspanning leveren, zijn Duitsland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk, Luxemburg en België. Zij hebben in totaal zo’n 12,7 miljard euro aan Russische activa bevroren. Alle andere landen in het blok, dat 27 landen telt, hebben in totaal slechts 1,2 miljard euro geblokkeerd.
“Er zijn zes lidstaten die het werk doen”, zei Reynders. “We hebben een situatie waarin sommige lidstaten ons veel informatie geven, terwijl andere ons informatie geven over zeer lage hoeveelheden”. De situatie zou nog ingewikkelder worden door het feit dat sommige landen niet goed communiceren.
“freeze and seize”
In maart creëerde de EU al een zogenaamde “freeze and seize” taakgroep, om de onderlinge samenwerking te bevorderen. Volgens Reynders heeft dat er alvast toe geleid dat er een “grote toename” is in het aantal tegoeden die worden bevroren in bepaalde landen.
Maar het probleem is dat veel landen niet zo goed samenwerken als aanvankelijk werd gehoopt. “Soms krijgen we geen antwoord, zelfs binnen de taakgroep, of krijgen we zeer kleine hoeveelheden vergeleken met de grootte van het land”, zei Reynders.
Verstrakking van de regels moet meer druk zetten
Om de Russen harder te treffen, kondigde de EU vrijdag een nieuw sanctiepakket aan. Daarbij wil het een verbod op de aankoop van Russisch goud en handelsrestricties op machines invoeren. Er zullen ook zo’n 50 mensen en entiteiten aan de sanctielijst worden toegevoegd, meldt Bloomberg.
Daarnaast wil het lidstaten meer macht geven om activa van criminelen, waaronder ook Russische personen en entiteiten, in beslag te nemen. Dat wil de Unie doen door het overtreden van Europese sancties op de lijst van misdrijven te plaatsen, naast zaken die er als op staan, zoals het witwassen van geld en corruptie.
Volgens Reynders heeft het Europese Parlement al toegestemd en zullen de overheden van lidstaten na de zomer volgen. Daardoor zouden de regels vanaf oktober van kracht kunnen worden en kunnen activa die momenteel gewoon bevroren zijn, in beslag worden genomen.