EU verhoogt druk op Rusland met nieuwe sancties


Key takeaways

  • Recente gesprekken tussen Oekraïne en Rusland leverden geen vooruitgang op. Oekraïne bestempelde de Russische eisen als onhaalbaar.
  • De EU werkt aan een nieuw sanctiepakket tegen Rusland.
  • De uitvoering van deze voorstellen stuit op politieke obstakels, met name voor de energie- en banksector.

De Europese Unie bereidt een nieuw sanctiepakket voor om de druk op Rusland te verhogen. EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde dit aan tijdens de top van de Europese Politieke Gemeenschap in Albanië. De top viel samen met de eerste directe vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne in drie jaar, die in Istanbul plaatsvonden onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump.

EU wil druk op Rusland opvoeren

Ondanks 17 eerder opgelegde sanctiepakketten, wordt het lastiger om unanieme steun te vinden binnen de 27 lidstaten. Von der Leyen benadrukte dat de druk op Russische president Poetin moet worden opgevoerd. Volgens haar zoekt Poetin geen echte vrede. Het nieuwe sanctiepakket richt zich onder meer op de Nord Stream 1- en Nord Stream 2-pijpleidingen, de Russische “schaduwvloot” die oliesancties omzeilt, en de Russische financiële sector.

Uitvoering van sancties stuit op obstakels

De uitvoering van de sancties loopt tegen politieke hindernissen aan. Vooral de energie- en banksector vormen gevoelig terrein. Het aanpakken hiervan zou het Kremlin hard treffen. Toch blijft Hongarije zich verzetten, wat de besluitvorming bemoeilijkt. Von der Leyen werkt nauw samen met de Amerikaanse senator Lindsey Graham, een uitgesproken criticus van Poetin die pleit voor strengere sancties. President Trump heeft zulke harde maatregelen tot nu toe niet publiekelijk goedgekeurd.

Vredesgesprekken leveren weinig op

De vredesbesprekingen in Istanbul leverden geen merkbare vooruitgang op. Oekraïne bestempelde de eisen van Rusland als “onhaalbaar”. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verklaarde dat zijn prioriteit ligt bij een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren. Dit zou volgens hem de basis moeten vormen voor toekomstige vredesgesprekken.

Europese eenheid cruciaal

De nieuwe Duitse kanselier Friedrich Merz benadrukte het belang van een sterkere Europese defensie. Tegelijk onderstreepte hij het belang van nauwe samenwerking met de Verenigde Staten om het conflict tussen Rusland en Oekraïene te beëindigen. Hij erkende de afhankelijkheid van Europa van Amerikaanse steun, maar drong aan op doortastend optreden. Interne verdeeldheid binnen de EU vertraagt het besluitvormingsproces, terwijl de cruciale rol van de VS onverminderd blijft, ondanks gemengde signalen uit Washington.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.