De bevroren tegoeden van Russische oligarchen gebruiken om Oekraïne te bewapenen en heropbouwen? Een idee dat (ook) in de EU terrein wint

De Verenigde Staten hebben vorige week een plan van 33 miljard dollar goedgekeurd om de bevroren tegoeden en activa van Russische oligarchen te gebruiken om de steun aan Oekraïne te financieren. Ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan gaan er meer en meer stemmen op om dat te doen. 73 leden van het Europees Parlement hebben in een brief aan het hoofd van de diplomatieke diensten van de EU, Josep Borrell, gevraagd om een soortgelijk voorstel te lanceren.

De leden van het Europees Parlement hebben erop aangedrongen dat ongeveer 300 miljard dollar van de in beslag genomen Russische tegoeden wordt gebruikt om de bewapening van Oekraïne en de wederopbouw van het land te financieren zodra het conflict voorbij is. Dat kan weliswaar niet zomaar gebeuren. Er moeten eerst enkele obstakels worden overwonnen, waaronder de nationale wetgeving in landen waar beslag is gelegd op het vermogen van Russische oligarchen.

Volgens voorstanders van het initiatief is het zeker te rechtvaardigen “dat Russische staatsactiva worden gebruikt om de slachtoffers van Poetins agressie te steunen”, meldt Euractiv. Dat heeft de brief, die onder meer door voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt is ondertekend, kunnen inzien.

“Persoonlijk ben ik er absoluut van overtuigd dat het uiterst belangrijk is om de tegoeden niet alleen te bevriezen, maar het ook mogelijk te maken om ze te confisqueren, om ze beschikbaar te maken voor de wederopbouw van het land (Oekraïne),” zei de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, vorige week tegen het persbureau Interfax-Oekraïne.

“De internationale gemeenschap zou een voorbeeld moeten nemen aan de Italiaanse antimaffiawetgeving, die voorziet in het hergebruik van geconfisqueerde activa van gesanctioneerde personen”, zei Fabio Massimo Castaldo, een Europarlementslid van de Vijfsterrenbeweging, aan Euractiv.

600 miljard dollar

Vorige maand raamde de Oekraïense regering de kosten van de wederopbouw van het land na de Russische invasie op 600 miljard dollar. Dat bedrag is volgens de voorstanders van het initiatief ontoereikend.

De solidariteit van Europa met de Oekraïense vluchtelingen alleen al zou in 2022 voor alle EU-lidstaten kunnen oplopen tot 40 miljard euro. In hun brief roepen de Europarlementariërs “de Europese Commissie op [om] met spoed een wetgevingsvoorstel in te dienen dat een duidelijk kader biedt voor de herschikking van Poetins rijkdommen om Oekraïne te beschermen en opnieuw op te bouwen.”

Een relanceplan

Vorige week presenteerde vice-voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een naoorlogs herstelplan om Oekraïne te helpen bij de wederopbouw. “Dit pakket moet zorgen voor massale investeringen om aan de behoeften te voldoen en de vereiste hervormingen door te voeren”, zei ze. “We willen dat Oekraïne deze oorlog wint. Maar we willen ook de omstandigheden creëren voor het succes van Oekraïne in de nasleep van de oorlog.”

(ns, lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20