‘iPhone van Didier Reynders was doelwit van Israëlische spyware’

Didier Reynders, Europees commissaris voor Justitie, was vorig jaar het doelwit van spionagesoftware die is ontworpen door een Israëlisch surveillancebedrijf. Welke staat of andere partij achter de poging tot cyberspionage zat, is niet duidelijk.

Het persbureau Reuters maakt maandag melding van de spionagepoging, op basis van twee EU-ambtenaren en interne documentatie over de zaak. Ten minste vier andere medewerkers van de Commissie waren ook het doelwit.

Reuters kon niet achterhalen wie de Israëlische spyware gebruikte om Reynders en zijn collega’s in Brussel te viseren, of de pogingen succesvol waren en, zo ja, wat de hackers als resultaat zouden hebben verkregen.

Pegasus

De Commissie ontdekte het mogelijke cyberlek nadat Apple in november 2021 duizenden iPhone-bezitters een bericht had gestuurd waarin stond dat ze “het doelwit waren van door de staat gesponsorde aanvallers”, aldus de twee EU-ambtenaren. Er werd gebruik gemaakt van software die toelaat om vanop afstand ongemerkt de controle over iPhones over te nemen.

Apple beschuldigde in die periode de firma NSO ervan heimelijk de spyware Pegasus geïnstalleerd te hebben op iPhones, voor illegale doeleinden. Dat gebeurde met behulp van het stukje software ForcedEntry, dat via een inmiddels verholpen kwetsbaarheid kon inbreken in de iPhone van een slachtoffer om daarop vervolgens de nieuwste versie van Pegasus te installeren.

NSO zegt in een reactie aan Reuters niets met de zaak te maken te hebben. Het persbureau wijst erop dat dat er nog een kleiner spywarebedrijf uit Israël, QuaDream, met vrijwel identieke technologie aan de slag was.

Meer