Europese Commissie koopt 160 miljoen coronavaccins van Moderna aan

De Europese Commissie bestelt 160 miljoen vaccins van het Amerikaanse Moderna, kondigde commissievoorzitter Ursula von der Leyen zonet aan op een persconferentie. Dat vaccin zou voor 95 procent effectief zijn.

Het is al de zesde vaccinaankoop van Europa. Eerder sloot het continent al contracten met AstraZeneca, Pfizer, Sanofi, Curevac en Johnson & Johnson. In totaal heeft Europa al ongeveer 2 miljard coronavaccins besteld.

Met die laatste beslissing heeft Europa nu de drie meest belovende vaccins van het moment in bezit. De vaccins van Moderna en Pfizer zouden volgens voorlopige resultaten allebei met 95 procent zekerheid werken, dat van AstraZeneca houdt het bij 70 procent.

België

Al is dat genuanceerd, want de testen verliepen in twee groepen. Bij één groep werd eerst een halve dosis gegeven en een maand later een volledige dosis. Die was 90 procent effectief. Een andere groep kreeg twee volledige dosissen met een maand tussen. Die was 62 procent doeltreffend. Daardoor kwam AstraZeneca terecht op een gemiddelde van 70 procent. AstraZeneca is al bezig met een versnelde goedkeuring bij de Europese farmawaakhond.

België tekende al in op de contracten met AstraZeneca, Johnson & Johnson en Pfizer. Of ons land het Moderna-vaccin ook aankoopt, wordt later deze week beslist.

Lees ook:

Meer