Europa sluit derde coronavaccin-contract met Janssen Pharmaceutica

De Europese Commissie heeft een contract afgesloten met Janssen Pharmaceutica.

Janssen zal, als het vaccin werkt en door alle klinische proeven komt, 200 miljoen mensen kunnen vaccineren. Er komt ook een optie voor 200 miljoen extra doses. Dat maakt de Europese Commissie bekend op woensdag. Het is het derde bedrijf waarmee de Europese Unie een contract afsluit. Het potentiële coronavaccin zit in de derde fase van de klinische proeven.

Drie vaccins

De Europese Commissie doet onderhandelingen voor een potentieel Covid-vaccin in naam van de Europese lidstaten. Dat zijn er al drie: AstraZeneca, Sanofi-GSK en Janssen Pharmaceutica.

Internationaal is Janssen Pharmaceutica gekend als onderdeel van de Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson. Daar zit het onder de paraplu van Janssen Pharmaceutical Companies.

Er zijn nog enkele bedrijven die eventueel een coronavaccin zullen leveren aan de Europese Unie. Met CureVac, BioNTech-Pfizer en Moderna zijn er al verkennende gesprekken geweest, maar er zijn nog geen contracten afgesloten.

AdVac

Janssen Pharmaceutica gebruikt AdVac-technologie voor zijn potentiële coronavaccin. Die werd ook gebruikt bij de ontwikkeling en productie van een ebola-vaccin en onder andere een potentieel vaccin tegen hiv.

‘Het is van cruciaal belang om snel een werkzaam vaccin tegen het nieuwe coronavirus te vinden’, zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over de Europese vaccinstrategie. ‘Dit is ons derde contract met een farmaceutisch bedrijf. We willen dat de EU-burgers zo snel mogelijk over een veilig en doeltreffend vaccin kunnen beschikken.’

Meer