Wouter Beke: ‘België bestelt 5 miljoen doses van vaccin Pfizer-BioNTech’

Ons land gaat 5 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer-BioNTech bestellen, via de Europese aankoop ervan. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement.

Met die 5 miljoen doses kunnen 2,5 miljoen Belgen gevaccineerd worden, want een volledige inenting vereist twee doses van het vaccin. Tot nog toe had ons land enkel een deal gesloten met de groep AstraZeneca-Oxford en Johnson & Johnson. Nu komt daar dus ook Pfizer-BioNTech bij.

Net vandaag raakte bekend dat Pfizer binnen enkele dagen de versnelde goedkeuring bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA zal aanvragen. Uit volledige studieresultaten van de klinische proeven blijkt dat het vaccin voor 95 procent doeltreffend is. Er werden 170 bevestigde coronagevallen geëvalueerd, waarbij 162 gevallen werden waargenomen in de placebogroep, tegenover 8 in de vaccinatiegroep.

‘Met trots kunnen wij samen met BioNTech aankondigen dat de fase 3-studie van ons kandidaat-vaccin tegen COVID-19 alle primaire effectiviteitseindpunten heeft gehaald’, aldus Pfizer op Twitter. ‘Tot op heden zijn er geen ernstige veiligheidsproblemen met betrekking tot het kandidaat-vaccin gemeld’, klinkt het op het sociale mediaplatform.

Meer