Pfizer gaat aanvraag indienen bij Amerikaanse farmawaakhond

Pfizer, de farmareus die een coronavaccin heeft ontwikkeld dat voor 90 procent werkzaam zou zijn, kan de volgende stap zetten.

Volgens CEO Albert Bourla heeft het bedrijf intussen voldoende gegevens uit het klinisch onderzoek om een aanvraag voor versnelde goedkeuring in te dienen bij de FDA. Dat is de dienst in de Verenigde Staten die verantwoordelijk is voor de regulering van medicatie. De aanvraag komt er binnen enkele dagen, kondigde Pfizer aan.

90 procent effectief

Vorige week raakte bekend dat de prik van Pfizer, gemaakt met het Duitse BioNTech, bij proefpersonen een effectiviteit van 90 procent kan aantonen. Het is daarmee het eerste Westerse coronavaccin. Dat stuurde de beurzen naar euforische hoogten.

Daarmee is het echter nog niet op de markt. Pfizer gaat voor een Emergency Use Authorization. Dat wil zeggen dat het middel al op de markt komt voor al het papierwerk voor de goedkeuring rond is. Dat kan al op basis van gedeeltelijke onderzoeksresultaten. Dinsdag raakte bekend dat het coronavaccin van Janssens, het Amerikaanse Johnson and Johnson, begin 2021 beschikbaar zal zijn.

Hoe lang werkt het?

Het is nog niet volledig duidelijk hoe lang het vaccin van Pfizer werkt. Het komt alvast in twee injecties, maar hoe vaak de behandeling herhaald moet worden, is nog helemaal niet duidelijk.

Opvallend: Bourla liet ook optekenen dat Pfizer de resultaten van het onderzoek al in handen had voor de presidentsverkiezingen. De huidige president, Donald Trump, had eerder al aangegeven dat een werkend vaccin hem wat rugwind kon bezorgen. De bekendmaking werd dus uitgesteld tot de uitslag van de verkiezingen grotendeels bekend was.

Lees ook:

Meer