Pfizer-CEO verkocht miljoenen aan aandelen na goed rapport voor vaccin

Albert Bourla, de CEO van Pfizer, is 5,6 miljoen dollar rijker. Hij verkocht duizenden aandelen op de dag dat de farmareus bekend maakte dat zijn vaccin tegen Covid-19 voor 90 procent effectief is.

Het is een topweek voor Pfizer. Het bedrijf maakte in samenwerking met BioNTecht, een vaccin tegen het coronavirus dat de primus van de klas lijkt te zijn. Op de dag dat Pfizer die voorlopige resultaten bekendmaakte, werd ook Albert Bourla een primus.

Aandelenverkoop

Bourla verkocht 132,508 aandelen aan een prijs van 41,94 dollar per aandeel. De prijs van een Pfizer-aandeel is die dag met 15 procent gestegen, Bourla kan zich dus in de handen wrijven. Dat komt namelijk op een mooi bedrag van 5,6 miljoen dollar.

De verkoop mag dan een vreemd geurtje hebben, volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC is die helemaal volgens het boekje verlopen. De verkoop viel namelijk onder de 10b5-1-regel. Die stelt dat u als werknemer in een bedrijf, of insider, een vooraf bepaalde hoeveelheid aandelen op een vooraf bepaald moment, soms aan een vastgezette prijs, mag verkopen.

In het geval van Bourla werd de verkoop eind augustus vastgelegd, op het moment dat Pfizer aan het derde deel van zijn coronaproeven begon. Dat is gekende informatie en dus stellen er zich geen legale problemen.

Inkomen Albert Bourla

Naast de verkochte aandelen bezit Bourla nog ‘aandelen ter waarde van ongeveer negen keer zijn jaarsalaris’, laat Pfizer optekenen. Het jaarlijkse inkomen van de CEO staat op 1,65 miljoen. Aan deze prijs bezit hij dus nog 15 miljoen dollar aan aandelen.

Bourla is sinds 2019 aan de slag als CEO bij de farmaceutische speler. Het Pfizer-vaccin heeft zijn bedrijf alvast een goede naam gegeven. Of het ook winstgevend zal blijken te zijn, is niet duidelijk. Het aandeel van Pfizer is dan wel gestegen, ten opzicht van januari staat het momenteel nog 2 procent in het rood.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20