Vaccin AstraZeneca snelt naar Europese waakhond

Het coronavaccin van AstraZeneca wordt binnenkort bekeken door de Europese farmawaakhond. Dat loopt via een versnelde procedure, waarbij de afgewerkte delen van het onderzoek al worden bekeken.

Het Zweeds-Britse AstraZeneca is een van de koplopers in de race naar het coronavaccin en is nu ook het eerste bedrijf dat een toelating zoekt van een regelgever. Het gaat om een rolling review, een soort versnelde procedure. Delen van de toelatingsprocedure die al afgewerkt zijn, kunnen dus al bekeken worden, hoewel het volledige onderzoek nog niet is afgerond.

Derde fase

De onderzoekers hebben in samenwerking met de universiteit van Oxford een potentieel coronavaccin ontwikkeld. Dat staat al vrij ver. Ze zitten in de derde en laatste fase van het klinisch onderzoek.

In de derde fase wordt het vaccin op grote groepen uitgetest om te bekijken of het beoogde effect bereikt wordt. Daarbij is al eerder vastgesteld of er nefaste nevenwerkingen zijn en of het vaccin tout court werkt.

Testen uitgesteld

AstraZeneca is dus erg snel aan het gaan, maar probeert daarmee wellicht ook te compenseren voor de vertraging die de derde fase intussen heeft opgelopen. De farmareus moest zijn testen tijdelijk stilleggen toen bleek dat een proefpersoon ernstig ziek werd. Die ziekte bleek niet gelinkt aan het vaccin en na enkele dagen konden de testen voortgaan.

Het is meteen ook de eerste keer dat een coronavaccin zo ver raakt. En dat is meteen goed nieuws voor België, want AstraZeneca is een van de partners van Europa. Een vaccin van het bedrijf is dus ook mogelijk een vaccin voor België.

De procedure wordt ten vroegste volgende week in gang gezet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20