AstraZeneca moet vaccintesten onderbreken ‘om veiligheidsredenen’

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca zet de testen voor zijn potentieel coronavaccin tijdelijk stop. Iemand zou een onverwachte allergische reactie gehad hebben.

Het vaccin van AstraZeneca zat al in zijn derde en laatste testfase, waardoor het farmabedrijf door velen als de meest valabele kandidaat voor een vaccin werd gezien, maar de fans zullen nog even langer moeten wachten.

Dinsdag nabeurs kondigde het bedrijf aan dat de testen op pauze worden gezet. ‘Het is routine om zoiets te doen als er een potentiële onverwachte ziekte opduikt tijdens een van de testen’, zegt het bedrijf aan de Amerikaanse nieuwssite Stat. ‘In grootschalige testen worden er vaak per toeval mensen ziek, maar om zeker te zijn moet elk geval onderzocht worden. We moeten de veiligheid van onze patiënten verzekeren.’

Allergische reactie

AstraZeneca weidt niet uit over de exacte reden waarom het proces moest stilgelegd worden, maar volgens Stat zou een deelnemer in het VK een serieuze allergische reactie hebben ontwikkeld op het vaccin.

De mededeling komt een dag nadat negen farma-CEO’s een open brief schreven waarin ze benadrukken dat veiligheid en wetenschap voorgaan op snelheid in de ontwikkeling van een vaccin.

Levering

Het is niet duidelijk hoe lang de onderbreking zal duren, maar de pauze kan een grote invloed hebben op de levering van een vaccin. Heel wat overheden hadden namelijk al vaccins besteld bij AstraZeneca. De Amerikaanse overheid betaalde het bedrijf al 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) voor 300 miljoen dosissen. Ook de Europese Unie verzekerde zich al van 300 miljoen dosissen, met de mogelijkheid er nog 100 miljoen bij te kopen.

Maandagavond had de Europese Commissie aangekondigd dat de eerste vaccins hier zouden zijn in december, maar dat lijkt nu niet meer zo zeker. AstraZeneca had gepland tegen begin volgend jaar 1 miljard dosissen te kunnen beginnen produceren. Of dat lukt, zal afhangen van de duur van de pauze.

Het vaccin van AstraZeneca was oorspronkelijk bedoeld als ebolavaccin, maar bleek uiteindelijk ook te werken tegen Covid-19. De testen zitten in hun laatste fase, net als bij concurrenten Moderna en Pfizer. Die begonnen daarmee eind juli.

Meer