Big Pharma waarschuwt overheden: ‘Wetenschap gaat voor op snelheid’

De CEO’s van negen grote farmabedrijven ondertekenden samen een charter met een duidelijke boodschap. Ze willen voorkomen dat een potentieel coronavaccin te snel wordt goedgekeurd en nog mankementen vertoont.

AstraZeneca, BioNTech, GSK, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer en Sanofi slaan de handen in elkaar en sturen een gezamenlijke boodschap de wereld in. ‘We willen benadrukken dat we ons blijven inzetten om potentiële vaccins tegen Covid-19 te ontwikkelen en testen in lijn met hoge ethische standaarden en wetenschappelijke principes’, klinkt het. Lees: laat snelheid alsjeblieft niet primeren op het wetenschappelijk traject, want dat kan slecht aflopen.

Het is opmerkelijk dat de grootste concurrenten samen met zo’n statement naar buiten komen. Ze reageren met de brief op het wilde aankoopgedrag van heel wat overheden. De Amerikaanse regering bestelde bijvoorbeeld al zes verschillende vaccins, om zeker te zijn dat ze het goede vaccin in handen krijgt. Dat kostte het land al meer dan 6 miljard dollar.

De Amerikaanse president Donald Trump deed daar nog een schep bovenop door tijdens een persconferentie te stellen dat ‘we onder mijn leiderschap in recordtijd een vaccin zullen ontwikkelen’. Trump zinspeelde erop dat er al in oktober een vaccin zou kunnen uitgerold worden.

Geen druk

Maar ook Europa bestelt gretig vaccins. Het continent sloot al een deal met het Brits-Zweedse AstraZeneca voor 300 miljoen dosissen, met de optie om nog 100 miljoen bij te kopen, maar heeft ondertussen ook gesprekken lopen met Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, Curevac en BioNTech. Volgens de Europese Commissie zouden de eerste vaccins arriveren in december.

Farma-CEO’s willen verzekeren dat ze niet onder druk gezet worden door politici om zich te haasten en nemen daarom een stap terug. In het charter pleiten ze ervoor om zeker te zijn dat een vaccin veilig is en het alleen in te dienen voor goedkeuring als het door de derde en laatste fase van het testproces is gegaan, zodat de grootste fouten eruit zijn gehaald. ‘We zijn ervan overtuigd dat dat het vertrouwen van de burger in het vaccinproces zal verhogen’, zeggen ze.

De ondertekenaars ontwikkelden in totaal al 70 vaccins voor verschillende pandemieën en hielpen zo al heel wat dodelijke ziektes de wereld uit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20