Besmettingen blijven stijgen, Europa verwacht eerste vaccins in december

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus. Er komt 7 procent bij, wat iets trager is dan maandag, toen het aantal besmettingen 9 procent omhoog ging.

Tussen 29 augustus en 4 september werden er gemiddeld 479,4 mensen per dag besmet met Covid-19. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal hospitalisaties en doden zit wel al dagen in een dalende lijn en dinsdag dalen ze opnieuw.

Er vallen nu gemiddeld 3 coronadoden per dag, wat een daling is met 28 procent tegenover de zeven dagen ervoor en het aantal ziekenhuisopnames neemt af met 10 procent naar gemiddeld 15,7 per dag.

Scholen

Sinds een paar dagen stijgt het aantal besmettingen opnieuw na een aantal weken van daling. Viroloog Marc Van Ranst verwijst daarvoor onder andere naar mensen die terugkomen van op vakantie, maar ook de opening van de scholen zou er voor iets tussen zitten. ‘In de klas is er geen probleem, want daar zit iedereen met zijn mondmasker ver van elkaar, maar op de speelplaats zijn er wel soms situaties waarbij kinderen te dicht bij elkaar komen’, zei virologe Erika Vlieghe maandag op Radio 1.

December eerste vaccins

Ondertussen meldt Sandra Gallina van het Europees directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid dat de levering van een vaccin niet zo lang meer op zich zal laten wachten. ‘Misschien al in november, laat ons zeggen december. Tegen het einde van het jaar zullen we de eerste dosissen beginnen hebben’, klonk het maandagavond in een commissie in het Europees Parlement. Volgens haar zullen er tegen april op grote schaal vaccins beschikbaar zijn. Eens die hier zijn, worden die over de lidstaten verdeeld.

Europa heeft in naam van de lidstaten al een contract gesloten met het Brits-Zweedse AstraZeneca voor 300 miljoen dosissen met een optie om nog 100 miljoen aan te kopen. Met Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, Curevac en BioNTech lopen er gesprekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20