Europese beurzen gaan goedgemutst de vergadering van de Europese Centrale Bank tegemoet

De belangrijkste Europese beursindices blijven hun momentum behouden. Voor de derde dag op rij zijn ze erin geslaagd om de beursdag met een positieve noot af te sluiten.

Donderdag komen de bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) samen om het huidige beleid te bespreken. Beleggers zullen na die vergadering ongetwijfeld aan de lippen hangen van de ECB-voorzitter Christine Lagarde. Verwacht wordt dat er een stevige reactie komt op de recente rentestijgingen. Die waren in de eerste plaats nefast voor de tech-en de groeiaandelen.

Meer obligatieaankopen

Experts zijn verdeeld over wat er morgen eventueel uit de bus zal komen. Sommigen verwachten dat de toezichthouder de obligatieaankopen via het pandemieprogramma (PEPP) zal verhogen om zo het hoofd te bieden aan de stijgende rente.

Anderen gaan er dan weer vanuit dat Lagarde de stijgende rente zal relativeren. Sommige bestuursleden van de ECB, waaronder de Nederlander Klaas Knot, maken zich voorlopig geen zorgen over de rentestijgingen. ‘De stijging weerspiegelt betere groeivooruitzichten en hogere inflatievooruitzichten’, aldus de ECB-bestuurder.

Winst voor Europese aandelen

Hoe dan ook gaan de beleggers goedgemutst de vergadering tegemoet. De Eurostoxx50 won 0,9 procent en de Bel20 deed er 0,2 procent bij. De telecombedrijven waren de sterkste stijgers in de Belgische sterindex. Telenet en Proximus hebben de handelsdag afgesloten met respectievelijk 2,1 en 1,9 procent winst.

Bpost was de opvallendste verliezer in ons land Het aandeel heeft maar liefst 17,2 procent verloren. Die immense daling was het gevolg van teleurstellende jaarresultaten. Het postbedrijf boekte vorig jaar netto 19,2 miljoen euro verlies.

Ook de Amerikaanse beurzen zijn de handelsdag goedgeluimd gestart. Kort na het luiden van de openingsbel is de Dow Jones gestegen met 0,8 procent en de S&P500 met 0,8 procent. De Nasdaq zet de herstelbeweging van gisteren voort en noteerde woensdagnamiddag 1,2 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20