Europese banken blijven fors investeren in olie en gas

Grote Europese banken, waaronder HSBC en BNP Paribas, blijven fors investeren in fossiele brandstoffen. Sinds 2016 pompten vijfentwintig van de grootste Europese banken meer dan 400 miljard dollar in de olie- en gasindustrie. Dat blijkt uit onderzoek van ShareAction.

ShareAction onderzocht vijfentwintig Europese banken die sinds 2016 financiering verstrekken aan 50 bedrijven met olie- en gasexpansieplannen, waaronder Exxon Mobil, Saudi Aramco, Shell en BP.

HSBC staat aan de top van die lijst en zou sinds 2016 in totaal 59,1 miljard dollar hebben verstrekt aan bedrijven die nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen plannen. Barclays staat op de tweede plaats en heeft in dezelfde periode 48,3 miljard dollar verstrekt aan onder andere Shell en BP.

Geen transitieplannen

Vierentwintig van de onderzochte banken zijn lid van de Net-Zero Banking Alliance (NZBA), een organisatie van de VN. De leden van de NZBA verbinden zich ertoe hun krediet- en beleggingsportefeuilles af te stemmen op een netto-nul-uitstoot tegen 2050.

Volgens een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) van vorig jaar kunnen er geen nieuwe investeringen komen in nieuwe gas- en olievelden, mochten die klimaatdoelstellingen gehaald willen worden.

De vierentwintig banken hebben vorig jaar 33 miljard dollar aan financiering verstrekt aan olie- en gasexporteurs. Meer dan de helft van dat bedrag (19 miljard dollar) was afkomstig van HSBC, Barclays, BNP Paribas en Deutsche Bank.

Banken spreken vaak over de ondersteuning van hun klanten bij de overgang naar een minder verbruik van fossiele brandstoffen. In het energiebeleid van HSBC staat bijvoorbeeld: “Ons primaire doel is onze klanten te ondersteunen bij de overgang van een koolstofrijke naar een koolstofarme economie”. Ze zijn echter minder bezig met het opleggen van financieringsbeperkingen.

Lose-losesituatie

De meeste banken zouden ook geen transitieplannen van klanten eisen. Uit het onderzoek blijkt dat Danske Bank en NatWest de enige banken zijn die een aantal van hun olie- en gasklanten publiekelijk verzoeken om transitieplannen bekend te maken.

La Banque Postale zou de enige bank zijn die van klanten eist dat ze olie- en gasexpansie uitsluiten. De bank heeft in oktober zelfs gezegd dat ze zich tegen 2030 volledig uit de olie- en gassector zal terugtrekken.

Commerzbank, Crédit Mutuel en La Banque Postale zouden de enige banken zijn die nog maar begonnen zijn aan het beperken van de financiering van hun olie- en gasklanten.

Volgens Xavier Lerin, Senior Research Manager bij ShareAction, is de financiering van olie- en gasexpansie een lose-losesituatie voor banken en hun investeerders. “Als de vraag naar olie en gas vermindert, naar aanleiding van de klimaatdoelstellingen, zullen de prijzen dalen en zullen activa stranden.”

“Anderzijds, als de vraag niet genoeg daalt om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, zal de economie lijden onder ernstige fysieke klimaatgevolgen. Hoe dan ook zal de waarde van energiebedrijven, banken en hun investeerders worden vernietigd.”

(mah)

Meer