De “Too Big to Fail” worden alsmaar groter: 4 Amerikaanse grootbanken laten kruimels over voor de 5.000 overige banken

De 4 grootste Amerikaanse banken—JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo en Citigroup— namen in het derde kwartaal 45% van de winst van de ganse sector voor hun rekening, een stijging van 35% ten opzichte van vorig jaar. 

Waarom is dit belangrijk?

Na de financiële crisis van 2008 voerden de VS een reeks maatregelen in die moesten vermijden dat banken "too big to fail" zouden worden. Denk aan de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act en de Volcker Rule. Maar in 2018 keurde toenmalig president Trump een versoepeling van die regels goed. Daarvan profiteerden vooral kleinere banken die minder dan 250 miljard dollar beheerden. Wat blijkt? 15 jaar later hebben de 4 grootbanken de markt volledig ingepalmd.

In het nieuws. De Amerikaanse bankensector zit in een crisis. Van de ruwweg 5.000 financiële instellingen zijn er exact 4 die het gros van de sectorwinst voor hun rekening nemen. De rest vecht om te overleven.

  • De winst van de bankensector daalden met 5% in het meest recente kwartaal vergeleken met een jaar geleden.
  • De oorzaak is niet ver te zoeken: inflatiegerelateerde macro-economische tegenwind met stijgende rentekosten en een dip in de obligatiemarkten.
  • Terwijl de 4 grootbanken
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer