Een van de oudste boeken onder de hamer voor meer dan 2 miljoen dollar

Een uniek boek, de Codex Crosby-Schøyen, gaat binnenkort onder de hamer in Londen. Dit manuscript uit de 3e of 4e eeuw na Christus is een van de vroegste christelijke boeken die we kennen en bevat belangrijke teksten uit de Bijbel. De codex is van onschatbare waarde voor historici en religiewetenschappers en zal naar verwachting miljoenen opleveren.

Wat is het? Geschreven op papyrus bevat de codex de Eerste Brief van Petrus en het Boek Jona. Het manuscript is een directe getuige van de verspreiding van het christendom in de eerste eeuwen na Christus. Experts schatten dat het boek door één kopiist in een klooster in Opper-Egypte is geschreven over een periode van 40 jaar.

De codex bestaat uit 52 bladen (104 pagina’s) en is in opmerkelijk goede staat gebleven dankzij het droge klimaat in Egypte waar het werd gevonden. De pagina’s zijn nu beschermd achter plexiglas en bewaard in twee afsluitbare houten dozen.

THE CROSBY-SCHØYEN CODEX – Christie’s New York

Unieke kans voor verzamelaars: Veilinghuis Christie’s verwacht dat de codex tussen de 2,6 en 3,8 miljoen dollar zal opbrengen. Eugenio Donadoni, specialist in boeken en manuscripten bij Christie’s, benadrukt bij CNN de unieke waarde van het boek. “De Codex Crosby-Schøyen is een van de vroegste voorbeelden van een boek in de vorm zoals we die nu nog kennen. Het is onwaarschijnlijk dat er ooit nog iets dergelijks op een veiling zal komen.”

De codex is tot 9 april te bewonderen in Christie’s in New York, waarna het naar Londen gaat voor de veiling op 11 juni.

Meer