De val van het aandeel Adyen roept vragen op over de toekomst van tussenpersonen in de techsector

De Nederlandse betalingsverwerker Adyen ontpopte zich tijdens de pandemie tot een van de lievelingen van de financiële markten. Met klanten als eBay en Facebook wist het zijn waarde te viervoudigen tot zo’n 80 miljard euro. Twee jaar later lijkt het feest voorbij. De instorting van de beurskoers roept vragen op over de toekomst van tussenpersonen in de techsector.

Waarom is dit belangrijk?

Adyen is het schoolvoorbeeld van een bedrijf dat een steile opgang maakte omdat het een betaalsysteem wist te ontwikkelen dat beter was dan wat op dat moment bestond. Zulke bedrijven kunnen dan tijdelijk een snelle groei en winstgevendheid genereren. Maar uiteindelijk zal de marktdynamiek hen dwingen om hun winsten op te offeren om verder te groeien.

In het nieuws. Het aandeel Adyen donderde vorige week met 39 procent omlaag. Daardoor zag het bedrijf op 24 uur liefst 20 miljard dollar (18 miljard euro) marktkapitalisatie in rook opgaan.

  • Adyen werd beschouwd als een groeiaandeel, nadat het sinds zijn beursdebuut in 2018 elk halfjaar consistent een omzetgroei van 26 procent rapporteerde.
  • Maar concurrenten in lokale markten, met name in Noord-Amerika, betreden de markt nu met goedkopere aanbiedingen. Wat een zware druk legt op de voo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer