Europa’s krachtigste EV-laadstation krijgt vorm in Oxford

Het Energy Superhub Oxford-project, een initiatief van het stadsbestuur, zou eind dit jaar het licht moeten zien en in 2023 volledig operationeel moeten zijn. De hub zal 38 snellaadstations (Tesla, Fastned, Wenea) voor elektrische voertuigen en een enorme opslagbatterij omvatten.

De Britse start-up Pivot, een dochteronderneming van EDF Renewables die gespecialiseerd is in laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, zal verantwoordelijk zijn voor de levering van 10 MW hernieuwbare energie aan het station. Het project is opgezet om de stad Oxford te helpen tegen 2040 koolstofneutraal te worden.

‘Als Oxford in 2040 koolstofvrij wil zijn, moeten we meer van ons vervoer elektrificeren’, zei Tom Hayes, kabinetslid voor Zero Carbon Oxford bij de gemeenteraad van Oxford. ‘Als een stad die innovatief is en openstaat voor technologie en verandering, is Oxford de logische plaats om het grootste openbare oplaadcentrum voor elektrische voertuigen in het Verenigd Koninkrijk te huisvesten.’

‘Grote stations zijn de enige manier’

De Energy Superhub van Oxford, die deel uitmaakt van de Redbridge park-and-ride, zal aanvankelijk 38 oplaadstations tellen: 12 Tesla-superlaadstations, 14 supersnellaadstations van Fastned en 12 stations van de Spaanse operator Wenea.

In tegenstelling tot andere stations in het Verenigd Koninkrijk zal de site rechtstreeks worden aangesloten op het nationale hoogspanningsnet. Dit moet het op termijn mogelijk maken om honderden voertuigen tegelijk op te laden, zonder dat het lokale netwerk onder druk komt te staan.

‘Onze missie is om de overgang naar elektrische mobiliteit te versnellen door elektrische bestuurders de vrijheid te bieden’, zegt Fastned-CEO Michiel Langezaal. ‘De Energy Superhub Oxford is een uitstekend initiatief van het stadsbestuur om ons te helpen dit doel te bereiken (…) Grote stations zijn de enige manier om laadcapaciteit te bieden voor het exponentieel toenemende aantal elektrische voertuigen dat op onze wegen komt.’

‘Ons doel is om het Verenigd Koninkrijk te helpen de overgang naar een koolstofvrije toekomst te versnellen door stroom te leveren waar dat nodig is om de revolutie van elektrische voertuigen en schone energie te ondersteunen’, zegt Matt Allen, CEO van Pivot Power, eraan toevoegend dat Oxford ‘de eerste van 40 locaties is die we in het Verenigd Koninkrijk ontwikkelen’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20