Herstellen we binnenkort zelf onze smartphone?

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel ingediend dat mobiele elektronica als smartphones duurzamer moet maken. Een maatregel die fabrikanten zou verplichten om voor lange tijd wisselstukken aan te bieden.

Met het voorstel wil Europa de elektronische afvalberg verminderen. Fabrikanten zouden verplicht worden om minstens vijf jaar lang na de lancering van een nieuw model vervangstukken aan te bieden. Het gaat dan voornamelijk om de batterij, de behuizing en het scherm. Dat is een van de vele voorstellen dat de Europese Commissie op tafel legt in de strijd tegen e-waste.

Betere kwaliteit

Daarnaast eist de commissie ook betere kwaliteit van die onderdelen. Zo moeten telefoon- en tabletbatterijen minstens vijfhonderd volledige laadbeurten kunnen doorstaan vooraleer de capaciteit onder 83 procent zakt. Om de consument hiervan op de hoogte te brengen, komt er een labelsysteem aan dat bij aankoop de koper moet informeren over de batterijduur en water- en valbestendigheid.

Ook zullen fabrikanten de veiligheidssoftware up-to-date moeten houden tot minstens vijf jaar na het stopzetten van de verkoop.

Nog niet voor direct

Dusver verwelkomt de internationale ngo ECOS het voorstel, maar meent dat het plan verdere uitwerking vereist. “Hoewel in het algemeen bemoedigend, moeten deze voorstellen nog aanzienlijk verbeterd worden”, zegt de organisatie aan Knack. “De beschikbaarheid en vervangbaarheid van onderdelen beperkt bijvoorbeeld de mogelijkheden voor doe-het-zelvers”, klinkt het. ECOS is een milieucoalitie inzake richtlijnen.

Technologieparaplu Digital Europe vindt de ingrijpende plannen van Europa verregaand en zegt dat het voorstel de afvalberg net groter zou maken. Volgens hen zou de massale productie van vervangstukken de weg naar minder e-waste net vertragen. Digital Europe is een netwerk van bedrijven in de elektronica- en telecommunicatiesector, gevestigd in Brussel.

Toch zijn er enkele grote elektronicagiganten die niet bij de pakken blijven zitten en nu al op die kar springen. Zo biedt Apple sinds vorig jaar self service-reparaties aan voor enkele van haar modellen. Ook bij Samsung is dat het geval. Daarnaast biedt de Zuid-Koreaanse elektronica verdeler ook al vervangstukken aan voor TV’s, vaatwassers, wasmachines en koelkasten.

(jvdh)

Meer