Wereldwijde afvalberg elektronische apparaten: meer dan 50 miljoen ton per jaar

Het voorbije jaar heeft de productie van elektronische apparaten wereldwijd een afvalberg van 52,7 miljoen ton gecreëerd. Dat volume is op vijf jaar tijd met 21 procent toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Minder dan een vijfde van het wereldwijde elektronische afval wordt gerecycleerd.

Waardevolle onderdelen van telefoons en andere elektronische apparaten worden meestal verbrand of gedumpt. De e-waste – afkomstig van televisietoestellen, computers, smartphones en andere elektronisch gadgets – die vorig jaar werd gecreëerd, komt in gewicht overeen met 350 grote cruiseschepen.

Noorwegen grootste e-vervuiler

Per bewoner van de aarde werd vorig jaar gemiddeld 7,3 kilogram e-waste geproduceerd. Noorwegen heeft daarbij met een gewicht van 26 kilogram de zwaarste impact, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 23,9 kilogram.

‘Tegen eind dit decennium zal het wereldwijde elektronisch afval een jaarlijks volume van 72,8 miljoen ton bereiken,’ aldus de onderzoekers. ‘Dat is bijna een verdubbeling in amper zestien jaar.’

E-waste blijkt ook de snelst groeiende tak van het huishoudelijke afval. ‘Dat is te wijten aan een grotere consumptie, een kortere levenscyclus en beperkte herstelmogelijkheden,’ zegt het rapport. ‘E-waste is echter ook en bedreiging voor de gezondheid en het leefmilieu.’

‘In de elektronische apparaten kunnen immers schadelijke producten, zoals kwik, worden aangetroffen. Het merendeel van de landen heeft weliswaar een beleid over de omgang met e-waste, maar er moeten duidelijk meer inspanningen worden gedaan om die regelgevingen ook daadwerkelijk te laten toepassen.

Waardevolle materialen

‘Slechts 17,4 procent van het geproduceerde afval kon op een wettelijke manier worden verzameld en gerecycleerd,’ aldus de onderzoekers. ‘Daarbij ging ook voor 57 miljard dollar aan waardevolle materialen – zoals goud, zilver of platinum – verloren. Dat bedrag ligt hoger dan het bruto binnenlandse product van vele landen.’

Azië was met een volume van 24,5 miljoen ton vorig jaar de grootste producent van elektronisch afval, gevolgd door de Amerikaanse continenten (12,8 miljoen ton), Europa (11,8 miljoen ton), Afrika (2,85 miljoen ton) en Oceanië (0,68 miljoen ton).

Meer