Eurofiber gebruikt een dedicated glasvezelnetwerk: “Daardoor kan je onbeperkt schalen”

Eurofiber gebruikt een dedicated netwerk voor hun glasvezelverbindingen, waardoor bedrijven veel voordelen krijgen. In dit tweede deel van het gesprek met CEO Hans Witdouck legt hij uit hoe dat precies in zijn werk gaat.


Beluister hier het volledige tweede deel van het interview met Hans Witdouck van Eurofiber:


De essentie: Doordat Eurofiber dedicated glasvezelnetwerken gebruikt, heeft de eindgebruiker meer controle over de gewenste diensten. Het is daardoor ook mogelijk om op te schalen.

  • Witdouck: “Residentiële klanten gebruiken glasvezel die gedeeld wordt door meerdere gebruikers. Bij professionele gebruikers werken wij al jaar en dag met een dedicated, unieke toegewezen glasvezel. Je kunt het vergelijken met een autosnelweg. Dedicated betekent dat je een autosnelweg voor jezelf hebt. Je bepaalt dus zelf hoeveel wagentjes erop rijden en hoeveel bandbreedte je ter beschikking hebt.”
  • “Als er een probleem opduikt, dan word je onmiddellijk geholpen voor die ene glasvezel. Bij een gedeelde glasvezel is dat absoluut niet zo. Daar bepalen al die andere gebruikers, die ook op die glasvezel zitten, hoeveel wagentjes erop rijden. En dan kan het zijn dat de bandbreedte waarvoor je betaalt, niet langer de bandbreedte is die je wenst.”

Onbeperkt schalen

  • “Sinds 2000 gebruikt Eurofiber open architecturen. Dat betekent dat je voor al je diensten niet gebonden bent aan een verticaal geïntegreerde telecommaatschappij. We bieden enkel connectiviteitsdiensten aan waarbij we gaan samenwerken met heel veel partners. Dat betekent dat de partner zeer belangrijk is in het afleveren van het eindproduct”, haalt Witdouck aan. “Maar dat betekent ook dat de eindklant steeds de juiste partner kan kiezen voor de diensten die hij op dat moment nodig heeft. Je bent niet enkel afhankelijk van één integrator die ook veel diensten heeft, maar niet altijd geoptimaliseerd is voor die ene klant.”
  • “Als je een werkt vanuit een gedeeld netwerk, zoals de nieuwe operatoren vandaag doen, dan kun je niet onbeperkt gaan schalen. Je bent afhankelijk van al die andere gebruikers. In een dedicated glasvezelnetwerk is het de eindapparatuur die bepaalt hoe groot de bandbreedte is en hoe sterk je kan schalen. En bij Eurofiber is dat effectief onbeperkt. Je kan nog steeds nieuwe technologie plaatsen op de eindpunten om meer bandbreedte en andere diensten aan te bieden.”

Heb je het eerste deel van het gesprek met Hans Witdouck gemist? Dat vind je hier!

(ns)

Meer