Emmanuel Macron belooft Frankrijk één miljard nieuwe bomen

Tegen het einde van dit decennium zal Frankrijk één miljard bomen planten. De maatregel moet ervoor zorgen dat er meer koolstofdioxide zal kunnen worden opgeslagen en moet ook het behoud van de biodiversiteit beschermen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd bij de ontvangst van een delegatie brandweerlui die de voorbije zomer de zware bosbranden in het land hebben bestreden.

De nieuwe aanplantingen zouden ongeveer 10 procent van het totale bosareaal van het land vertegenwoordigen. De branden hebben de voorbije zomer in Frankrijk 72.000 hectaren bos vernield. Dat is zes keer meer dan het gemiddelde dat tijdens het voorbije decennium werd opgetekend.

Blusvliegtuigen

Emmanuel Macron verduidelijkte dat het doelwit van één miljard nieuwe bomen tegen het einde van dit decennium perfect haalbaar was. De president beloofde dat er een overheidsfinanciering zal worden georganiseerd om het doel te kunnen bereiken. Tegelijkertijd zei hij te hopen op een brede mobilisatie in de brede Franse maatschappij te kunnen rekenen.

“Onze bosgebieden worden langs alle kanten door de klimaatverandering bedreigd”, stipte Macron nog aan. “Indien er niet wordt ingegrepen, dreigt het hele land te maken te krijgen met een klimaat dat momenteel in het zuiden van Spanje of in de Franse Atlantische of Provençaalse regio’s kan worden aangetroffen.”

“Er mag niet worden vergeten dat bossen een sleutelfunctie hebben in de bescherming van de biodiversiteit en de opslag van koolstofdioxide. Maar ze zijn bovendien ook nog eens een bron van energie en een grondstof voor de bouwsector.”

Emmanuel Macron gaf nog aan dat later een keuze zal worden gemaakt over de soorten bomen die kunnen worden aangeplant. “Dit is van cruciaal belang”, betoogde de Franse president. “De bomen dienen immers op lange termijn tegen de klimaatverandering bestand te zijn.”

Op het Franse vasteland beslaan de bossen een oppervlakte 17,1 miljoen hectare. Daarmee bedekken bosgebieden 31 procent van het totale Franse grondgebied. Sinds het midden van de jaren tachtig van de voorbije eeuw zijn de Franse bosgebieden volgens berekeningen van het Institut National de l’Information Géographique et Forestière (IGN) met 2,9 miljoen hectare toegenomen.

Macron stelde nog dat voor de bestrijding van de vuurhaarden jaarlijks een budget van 150 miljoen euro beschikbaar zal worden gesteld. Ook zal de Franse vloot blusvliegtuigen worden uitgebreid. Er zou een bedrag van 250 miljoen euro worden uitgegeven aan de aankoop van vier extra blusvliegtuigen. Daarmee zou Frankrijk in de toekomst op een vloot van zestien blusvliegtuigen kunnen rekenen.

Realistisch

Twee jaar geleden kondigde de Franse regering een plan aan om in de Franse bossen 50 miljoen bomen te planten. Daarbij werd gewag gemaakt van een investering van bijna 200 miljoen euro. Dit plan was al gericht op de bestrijding van de gevolgen van de opwarming van de aarde en op de schade die wordt veroorzaakt door schorskevers, die immers gaten boren in bomen die door de droogte zijn verzwakt.

Volgens sommige partijen zijn de plannen van Macron echter onrealistisch. “Het is onmogelijk om op die periode een miljard bomen te planten”, benadrukte Patrice Martin, nationaal secretaris van Snupfen Solidaires, de grootste Franse vakbond van brandweerlui.

“De plannen zijn in menselijk en technisch opzicht onhaalbaar. Men heeft immers mensen nodig om de bomen te planten en het land voor te bereiden en te onderhouden. Bovendien moeten eerst de zaden worden verzameld, moeten jonge planten worden opgekweekt en moeten ze later opnieuw worden geplant.”

De federatie van bosbouwers reageerde daarentegen positief op de aankondiging van de president. “De president heeft duidelijk aangegeven dat de staat zich niet zal terugtrekken en de herbebossing zal worden gefinancierd”, benadrukte Antoine d’Amécourt, voorzitter van Fransylva, de federatie van particuliere bosbouwbonden.

“In hoofdzaak zullen er geen nieuwe soorten komen, maar wel zullen we een bos vernieuwen dat te lijden heeft onder de klimaatverandering. De industrie, die meer zachthout eist om hout te maken, moet zich ook aanpassen en leren alle houtsoorten te gebruiken.”

(lb)

Meer