Kunnen drones worden gebruikt om onderhoudswerken makkelijker en goedkoper uit te voeren?

De Belgische onderneming TK Droneservice gebruikt drones om onderhoudswerken uit te voeren. Wannes De Ridder, Managing Director bij het bedrijf, sprak erover met Business AM.


Beluister het volledige interview hier.


De essentie: Door drones te gebruiken om bijvoorbeeld windmolens te inspecteren, moeten werknemers niet meer met takels of ladders naar boven klimmen, zegt De Ridder aan Business AM.

  • “We gaan op een veilige manier een dak of een windmolen in beeld brengen … dan zitten we onderaan met het scherm waar eigenlijk alle onderhoudslieden mee kunnen volgen en we bepaalde zaken beter in beeld kunnen brengen.”
  • Het bedrijf werkt daarvoor met 3D-technologie. “We gaan eigenlijk duizenden foto’s van een object nemen en dan kunnen we daar een 3D-model van maken waar we bijvoorbeeld afmetingen kunnen gaan doen die we dan kunnen doorsturen naar het onderhoudsteam van het dak of het bedrijf.”
  • Daardoor zijn bedrijven zelf in staat om in te zoomen op punten die hen interesseren. Ook kunnen ze op die manier afmetingen opnemen, zegt De Ridder.

Een aantal voordelen

De reden: Volgens De Ridder is het grootste voordeel van drones dat problemen veel sneller kunnen worden opgespoord dan wanneer menselijke werknemers naar een locatie moeten klimmen.

  • “We komen ter plaatse en bij wijze van spreken zijn we alles aan het bekijken binnen een half uur.”
  • Daarnaast moet er geen speciaal materiaal gehuurd worden, zoals een hoogtewerker of klimmateriaal. Dat zorgt ervoor dat ook de kostprijs van een inspectie daalt tegenover traditionele technieken.
  • Volgens De Ridder is er behoorlijk wat interesse, voornamelijk vanuit jonge bedrijven. “Maar we merken wel dat veel bedrijven nog wat vasthouden aan de traditionele manier van werken.”

(kg)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20