De mens is van nature een ontdekker en een reiziger die het niet erg vindt, en vaak zelfs leuk, om in een ander land te gaan wonen en werken. Toch zal niet elk land een even prettige werkomgeving scheppen voor mensen die als werknemer hun grenzen over zijn getrokken. Je kunt je dan ook afvragen in welke landen je het beste kunt gaan werken, waar je de beste kansen hebt op werk, hoe ons land zich verhoudt tot de rest van de wereld en op welk moment je het gemiddelde salaris in euro’s kunt verdienen.
Wereldwijd kan worden gesteld dat het kleine landje Luxemburg de top 10 aanvoert. Zwitserland is de volgende op deze lijst, waar behalve een hoog salaris ook een zeer lage werkloosheid in het vooruitzicht ligt en je kunt rekenen op 20 vakantiedagen per jaar. De Verenigde Staten staan op de derde plaats, en deze positie is vooral te danken aan het gemiddelde inkomen dat je er kunt verdienen.
Hieronder volgt de volledige top 10 van beste landen om te gaan werken (op basis van het gemiddelde inkomen uitgedrukt in euro’s). Voor elk land hebben we een aantal zaken vergelijken, namelijk:
- het gemiddelde inkomen,
- het minimumloon,
- het aantal vakantiedagen,
- officiële feestdagen,
- betaald ouderschapsverlof,
- gezondheidszorg,
- gemiddelde lengte van een werkweek,
- het werkloosheidscijfer,
- de belangrijkste sectoren voor de werkgelegenheid.
1. Luxemburg
Luxemburg één van de lidstaten van de Europese Unie, maar ook één van de kleinste landen van Europa. De vier talen die het meest gesproken worden in het land zijn
- Luxemburgs,
- Duits,
- Frans,
Het land bestaat uit een robuust, dunbevolkt noordelijke plateau en de zuidelijke laaglanden met grote steden en uitgestrekte landerijen. Wijngaarden zijn een gemeengoed in de meeste dorpen (vaak heeft een dorp minstens één wijngaard). De bevolking van Luxemburg kent een lage werkloosheid, hoge lonen en een zeer lage criminaliteit, maar dient wel rekening te houden met forse kosten ten aanzien van het levensonderhoud.
- Gemiddeld inkomen: 54.332 euro.
- Minimumloon: 10.08 euro per uur.
- Vakantiedagen: minstens 25 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: 10 dagen per jaar.
- Ouderschapsverlof: 6 maanden betaald verlof bij een voltijds baan, 12 maanden betaald verlof bij een parttime baan.
- Gezondheidszorg: vooral door de staat gesteund, werknemers dragen bij met 5,44 procent van hun bruto inkomen.
- Werkloosheidscijfer: 6,5 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 30 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- bancaire- en financiële diensten,
- bouwsector,
- diensten in de vastgoedsector,
- ijzer-, metaal- en staalindustrie,
- informatietechnologie,
- telecommunicatie,
- transport en logistiek,
- chemische sector,
- technische sector,
- bandenindustrie,
- glasindustrie,
- aluminiumindustrie,
- toerisme,
2. Zwitserland
Zwitserland kan qua structuur worden vergeleken met de Verenigde Staten van Amerika vanwege het feit dat het land is verdeeld in 26 kantons, elk met een lokaal bestuur. Het land staat bekend om zijn adembenemende berglandschap met tal van pieken in de Alpen die boven 4.000 metervoeten. De Alpen vormen een oost-west grens die de invloed van koudere weersystemen tempert ten opzichte van het zuidelijke deel van het land.
Het Rumantsch is één van de vier officiële talen die in Zwitserland gesproken worden, samen met Duits, Italiaans en Frans. Toerisme is een belangrijke sector en dus wordt er eveneens Engels gesproken in deze commerciële sector.
- Gemiddeld inkomen: 52.550 euro.
- Minimumloon: niet van toepassing.
- Vakantiedagen: 20 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: 7 tot 15 dagen per jaar afhankelijk van de situatie.
- Ouderschapsverlof: 14 weken tegen 80 procent van het loon.
- Gezondheidszorg: geleverd door particuliere bedrijven en door particulieren betaald, al moetenverzekeraars ook onder bepaalde voorwaarden dekking bieden.
- Werkloosheidscijfer: 3,6 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 11 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- Machineproductie,
- Chemische sector,
- horloges,
- textielsector,
- fabricage van precisie-instrumenten,
- toerisme,
- banken,
3. Verenigde Staten van Amerika
De Verenigde Staten van Amerika (of kortweg VS) is het op twee na grootste land op aarde, na Rusland en Canada met ruim 9.826.675 vierkante kilometer landoppervlak. Vanwege de omvang en de geografische variatie in de VS, loopt klimaat uiteen van polaire omstandigheden in Alaska tot een gematigd, halfdroog, dor, mediterraan, subtropisch en tropisch klimaat in het zuiden van Florida en Hawaï. De Verenigde Staten hebben veel invloed de internationale politiek, cultuur en economie en zijn goed voor 25 procent van het mondiale BBP.
- Gemiddeld inkomen: 52.842 euro.
- Minimumloon: 6.53 euro per uur.
- Vakantiedagen: geen gewaarborgd minimum, maar een gemiddelde van 10 tot 20 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: gemiddelde 8 dagen, maar geen wettelijk recht voor werknemers in de particuliere sector.
- Ouderschapsverlof: 12 weken onbetaald verlof, met de mogelijkheid om extra ouderschapsverlof op te nemen.
- Gezondheidszorg: de subsidies gaan in het bijzonder naar mensen met een laag inkomen, maar zijn wel gebonden aan strikte voorwaarden.
- Werkloosheidscijfer: 4,8 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 34,4 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- olie-industrie
- staalindustrie,
- productie van motorvoertuigen,
- lucht- en ruimtevaart,
- telecommunicatie,
- chemische sector,
- productie van elektronica,
- voedselverwerkende industrie,
- productie van consumptiegoederen,
- bosbouw,
4. Australië
De seizoenen in Australië zijn het tegenovergestelde van die op het noordelijk halfrond. De winter duurt dus van juni tot en met augustus, de lente van september tot en met november, de zomer van december tot en met februari en de herfst van maart tot en met mei. Australië is een ongelooflijk rijk land met een diverse fauna met meer dan:
- 378 zoogdiersoorten,
- 828 vogelsoorten,
- 4000 vissoorten,
- 300 soorten hagedissen,
- 140 soorten slangen,
- 2 krokodillensoorten,
- Circa 50 soorten zeezoogdieren.
Het land biedt eveneens een bijzondere geografische diversiteit, met onder andere bergen, woestijnen en tropische regenwouden. Australië is ’s werelds enige land dat ook vaak aan wordt geduid als een continent. Het land is een eiland dat zowel aan de Indische- als aan de Stille Oceaan, maar daarnaast ook nog aan tal van andere zeeën, grenst.
- Gemiddeld inkomen: 45.150 euro.
- Minimumloon: 9,81 euro per uur.
- Vakantiedagen: minstens 20 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: minstens 7 dagen per jaar.
- Ouderschapsverlof: de werknemers die in aanmerking komen kunnen tot wel 18 weken betaald verlof krijgen tegen het nationale minimumloon. Werknemers hebben eveneens recht op 12 maanden onbetaald verlof.
- Gezondheidszorg: de overheid subsidieert terwijl de nationale ziektekostenverzekering op zijn beurt gedeeltelijk gefinancierd wordt door 2 procent belasting die werknemers afdragen. Particuliere verzekeringen kunnen een aanvulling zijn op de dekking van de gezondheidszorg die door de overheid wordt aangeboden.
- Werkloosheidscijfer: 5,7 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 32 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- mijnbouw,
- productie van industriële apparatuur,
- transportmiddelen,
- voedselverwerkende sector,
- chemische sector,
5. Noorwegen
Noorwegen is een rijk land met het op vier na hoogste inkomen per hoofd van de bevolking op aarde. De hoge kosten van levensonderhoud, mede veroorzaakt door de import van een groot deel van het voedsel, is een invloedrijke factor in het dagelijks leven van de Noren. Het land ligt op een schiereiland van ongeveer 1.000 kilometers lang, Noorwegen ligt zowel op het noordelijk- als het oostelijk halfrond. Ongeveer de helft van het land ligt boven de poolcirkel met zeer korte dagen, en zelfs eeuwige duisternis in de winter, tot gevolg. Verder kent het land lange dagen, inclusief de zogenaamde middernachtzon, in de zomer. Er zijn meer dan 400.000 meren aanwezig in Noorwegen. Het land de grootste exporteur van zalm, over heel de wereld, maar desondanks is een groot deel van de rijkdom van Noorwegen te danken aan grote oliereserves, (het land kan worden beschouwd als de tiende grootste olie-exporteur ter wereld).
- Gemiddeld inkomen: 45.817 euro.
- Minimumloon: niet van toepassing.
- Vakantiedagen: 25 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: minstens 2 dagen per jaar.
- Ouderschapsverlof: betaald verlof tegen 80 procent van het salaris voor de duur van 54 weken of tegen 100 procent voor de duur van 44 weken.
- Gezondheidszorg: de nationale gezondheidszorg is gesubsidieerd door de overheid.
- Werkloosheidscijfer: 4,4 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 27,4 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- olie- en gaswinning,
- scheepvaart,
- visserij,
- aquacultuur,
- voedselverwerkende industrie,
- scheepsbouw,
- fabricage van pulp- en papieren producten,
- metaalsector,
- chemische sector,
- houtsector,
- mijnbouw,
6. Nederland
Onze Nederlandse noorderburen wonen, net zoals wij, op een bijzonder laaggelegen land met ongeveer een kwart van het landoppervlak dat zich onder de zeespiegel bevindt. Om die reden beschikt het land over een uitgebreid systeem van dijken zodat de zee tegen kan worden gehouden. Nederland is het dichtstbevolkte land in Europa met ruim 17.000.000 mensen die zich hebben gevestigd op 41.543 vierkante kilometer land (waarvan 18 procent bestaat uit water). Nederland staat bekend vanwege tulpen en is ’s werelds grootste exporteur van bloemen. De officiële taal in Nederland, maar veel Nederlanders beheersen ook het Engels in zekere mate. Nederland staat verder bekend als eerste land dat het homohuwelijk legaliseerde.
- Gemiddeld inkomen: 45.603 euro.
- Minimumloon: 8,65 euro per uur.
- Vakantiedagen: minstens 20 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: minstens 10 per jaar.
- Ouderschapsverlof: 16 weken betaald verlof tegen 100 procent van het loon.
- Gezondheidszorg: particuliere verzekeringen worden gefinancierd door middel van de loonbelasting waarbij de kosten gedeeld worden door werknemers en werkgevers.
- Werkloosheidscijfer: 5,3 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 27,3 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- landbouwsector,
- productie van metalen producten,
- productie van technische producten,
- fabricage van elektrische machines en apparaten,
- chemische sector,
- verwerking van aardolie,
- bouwsector,
- productie van micro-elektronica,
7. IJsland
IJsland heeft meer dan 130 actieve- en uitgedoofde vulkanen met een gemiddelde van één uitbarsting elke vijf jaar. Lava bestrijkt meer dan 10 procent van het landoppervlak en als gevolg van de houtkap, de klimatologische factoren en de aanwezigheid van vulkanisch as, zijn er geen bossen te vinden in IJsland. Het land is dun bevolkt met 335.878 mensen, verdeeld over 103.000 vierkante kilometer. Het land is relatief klein en geothermische energiebronnen leveren ongeveer 25 procent van de elektriciteit, inclusief de verwarming van ongeveer 90 procent van de huishoudens. Er zijn geen muggen in IJsland, iets wat wellicht te wijten is aan de bodem en de vorst, dit ondanks dat er in alle buurlanden wel populaties van dit vervelend insect te vinden zijn.
- Gemiddeld inkomen: 41.467 euro.
- Minimumloon: niet van toepassing.
- Vakantiedagen: minstens 24 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: minstens 13 dagen per jaar.
- Ouderschapsverlof: 13 weken betaald verlof met een gemiddelde vergoeding van 64 procent van het loon.
- Gezondheidszorg: alle burgers worden gedekt door een nationaal systeem van gezondheidszorg, dat vooral gefinancierd wordt door middel van belastingen en een klein percentage door de betaling van servicekosten
- Werkloosheidscijfer: 3.6 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 36,2 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- toerisme,
- visverwerking,
- aluminiumsmelterij,
- productie van ferrosilicium,
- opwekking van geothermische energie,
- opwekking van waterkracht.
8. Denemarken
Denemarken is een archipel die bestaat uit 406 eilanden met lange kustlijn. Het land is relatief vlak met een hoogste punt dat slechts 557 kilometer boven het zeeniveau ligt. Het is een winderig land dat dan ook meer dan 25 procent van zijn energie weet te genereren door middel van windenergie. Daarnaast is Denemarken één van ’s werelds grootste exporteurs van windturbines. De Denen worden als het gelukkigste volk op aarde gezien en dat is het gevolg van diverse factoren, zoals een gezonde manier van leven, het inkomen, de keuzevrijheid, sociale zekerheid en het algemeen vertrouwen.
- Gemiddeld inkomen: 45.022 euro.
- Minimumloon: niet van toepassing.
- Vakantiedagen: 25 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: 9 dagen per jaar.
- Ouderschapsverlof: 52 weken betaald verlof met minstens een gedeeltelijke compensatie van het inkomen.
- Gezondheidszorg: een uitgebreid nationaal zorgstelsel dat gefinancierd wordt door de overheid.
- Werkloosheidscijfer: 4,3 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 28 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- verwerking van ijzer-, staal- en andere metalen,
- chemische sector,
- voedingsmiddelensector,
- productie van machines,
- productie van transportmiddelen,
- textiel- en kledingindustrie,
- productie van elektronica,
- bouwsector,
- productie van meubels en andere houtproducten,
- scheepsbouw en -renovatie,
- productie van windmolens,
- vervaardiging van farmaceutische producten.
9. België
De bevolking in België staat bekend vanwege haar voorliefde voor chocolade, een goed glas bier en een Bourgondische manier van leven. Niet alleen wordt er in ons land heerlijke chocolade gemaakt, maar ook meer dan 800 biervariëteiten gebrouwen. België was het eerste land dat euthanasie, en één van de eerste landen dat het homohuwelijk, legaliseerde. België wordt begrensd door de Noordzee en vier andere Europese landen:
- Luxemburg,
- Duitsland,
- Frankrijk,
De drie officiële talen in ons land zijn:
- Nederlands,
- Frans,
Veel Belgen spreken daarnaast eveneens Engels. België is het tweede dichtstbevolkte land in Europa met meer dan 11 miljoen inwoners geconcentreerd op 30.528 vierkante kilometers (inclusief 6,2 procent water). De kloof in België tussen de salarissen van mannen en vrouwen is het kleinste binnen heel Europa.
- Gemiddeld inkomen: 42.932 euro.
- Minimumloon: 9 euro per uur.
- Vakantiedagen: 20 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: 10 dagen per jaar.
- Ouderschapsverlof: 15 weken betaald verlof tegen 75 tot 80 procent van het loon.
- Gezondheidszorg: een combinatie van door de overheid gefinancierde- en particuliere verzekeringen; De inhouding op het salaris wordt gedeeld door werknemers, werkgevers en de overheid.
- Werkloosheidscijfer: 7,6 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 29,6 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- bouwkundige sector,
- fabricage van metalen producten,
- productie van auto’s,
- productie van transportmiddelen,
- fabricage van wetenschappelijke instrumenten,
- verwerking van levensmiddelen en dranken,
- fabricage van chemische producten,
- verwerking van onedele metalen,
- textielindustrie,
- glasindustrie,
10. Canada
Canada is het tweede grootste land in de wereld dat 9.984.670 vierkante kilometer aan oppervlakte, en ’s werelds langste kustlijn van 202.080 kilometers, heeft. Canada is rijk aan natuurlijke hulpbronnen en beschikt zelfs over de op twee na grootste oliereserves ter wereld. Daarnaast genereert het land als derde de meeste energie uit waterkracht. 20 procent van het zoete water op aarde is te vinden in Canada, en 31 procent van het land is bedekt met bossen.
Meer dan 60 procent van alle ijsberen op aarde leeft in dit land, samen met meer dan 2 miljoen kariboes. Canada heeft wereldwijd gezien het hoogste percentage inwoners dat beschikt over een universitaire graad en daarnaast heeft meer dan 50 procent van de Canadese bevolking een gespecialiseerde graad op zak.
- Gemiddeld inkomen: 43.059 euro.
- Minimumloon: 7,38 euro per uur.
- Vakantiedagen: 10 dagen per jaar.
- Officiële feestdagen: 8 per jaar.
- Ouderschapsverlof: tot 37 weken onbetaald verlof.
- Gezondheidszorg: de overheid is de enige partij die betaald voor de kosten van de nationale gezondheidszorg.
- Werkloosheidscijfer: 6,8 procent.
- Gemiddelde lengte van een werkweek: 32,8 uren.
- Belangrijkste sectoren:
- Infrastructuur,
- Chemische industrie,
- Verwerking van bewerkte- en onbewerkte mineralen,
- voedingsmiddelenindustrie,
- houtverwerking
- papierproductie,
- productie van allerlei visproducten,
- winning en verwerking van aardolie en aardgas.