Deze 20 rijke voetbalclubs hebben de meeste volgers op de sociale media

Sociale media zijn in 2018 een cruciale manier van communicatie geworden voor grote voetbalclubs. Jaarlijks brengt Deloitte een rangschikking van de rijkste voetbalclubs ter wereld, en daarin valt op dat de rijkste club nog niet noodzakelijk de meeste fans heeft.

De Football Money League is een overzicht van de Europese voetbalclubs met het meeste geld. Voor het tweede jaar op rij mag Manchester United zich volgens de studie van Deloitte de rijkste club van Europa noemen. Real Madrid volgt heel kort op de tweede plaats, net voor de rivalen uit Barcelona.

Een stuk van die rijkdom wordt gereflecteerd in populariteit op de sociale media. Sponsors zijn immers vooral geïnteresseerd in spelers met veel volgers op Facebook, Instagram en Twitter. Als we de twintig rijkste voetbalclubs volgens populariteit rangschikken, dan ziet de lijst er als volgt uit … De cijfers dateren van november 2018.

20. Schalke 04 – 4,2 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 2,9 miljoen – Instagram: 600.000 – Twitter: 700.000

Schalke 04 is een club met een rijke geschiedenis. De ‘04’ verwijst immers naar het jaar 1904, waarin de club is opgericht. Schalke won al zeven keer de Duitse landstitel, hoewel de laatste alweer van 1958 geleden is. In 1997 won de club de UEFA Cup.

Vorig seizoen werd Schalke vicekampioen, waardoor het mocht aantreden in de Champions League en de clubkas na een seizoen afwezigheid in Europa weer kan aandikken.

19. West Ham United – 4,3 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 2,3 miljoen – Instagram: 600.000 – Twitter: 1,4 miljoen

Een rijke middenmotor uit de Premier League die vooral opvalt door populariteit op Twitter. Op Facebook doet West Ham het verhoudingsgewijs minder goed. De club uit Londen speelt z’n wedstrijden sinds twee jaar in het Olympisch Stadion. De prijzenkast van West Ham beperkt zich tot drie keer de FA Cup, en in 1965 wonnen The Hammers de Europacup II.

Op de sociale media steekt één speler van de club boven de rest uit. De Mexicaanse aanvaller Javier “Chicharito” Hernandez heeft 5,1 miljoen volgers op Instagram.

18. Southampton – 4,5 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 3,1 miljoen – Instagram: 400.000 – Twitter: 1 miljoen

Southampton verscheen dit jaar voor de eerste keer in de ranglijst van de rijkste voetbalclubs. Dat heeft grotendeels te maken met geld dat ze via tv-rechten krijgen. Enkele jaren geleden deed Southampton het plots goed in de Premier League, wat hen twee deelnames aan de Europa League opleverde. Maar in hun magere prijzenkast staat enkel een FA Cup.

Toch heeft die opflakkering in de prestaties van de club een groot aantal volgers op de sociale media opgeleverd. De populairste speler is Danny Ings, met 700.000 fans op Instagram.

17. Everton – 5,6 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 3,1 miljoen – Instagram: 800.000 – Twitter: 1,7 miljoen

Everton heeft vorig jaar flink geprofiteerd van de terugkeer van Wayne Rooney naar de club. Nu is die alweer vertrokken, maar met 13,2 miljoen volgers op Instagram zal hij Everton wel een duwtje in de rug gegeven hebben. Ook hier valt op dat de club heel populair is op Twitter.

Intussen heeft Everton Rooney vervangen door een aantal andere populaire spelers, zoals André Gomes (ex-Barcelona) met twee miljoen volgers op Instagram. In Engeland zijn de Toffees een slapende subtopper, want met 9 landstitels, 5 FA Cups en één keer de eindzege in de Europacup II mag het palmares van Everton er wel zijn.

16. Napoli – 6,5 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 4,1 miljoen – Instagram: 1,2 miljoen – Twitter: 1,4 miljoen

Napoli is de laatste jaren de vaste concurrent van Juventus in de Serie A. Nochtans werd de club pas in 2004 nog heropgericht na een faillissement. Voordien stond Napoli bekend als de ploeg van de Argentijnse legende Diego Maradona. Intussen is Dries Mertens de vedette van de club.

De Rode Duivel heeft 1,3 miljoen volgers op Instagram. Hij zal Napoli toch eens naar de titel moeten loodsen, want de club werd ondanks de rijke geschiedenis nog maar twee keer Italiaans kampioen. Er staat ook één UEFA Cup in de kast.

15. Leicester City – 10,3 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 6,6 miljoen – Instagram: 2,4 miljoen – Twitter: 1,3 miljoen

Leicester City verbaasde iedereen enkele jaren geleden door de Premier League te winnen. Een jaar later overleefde de club de groepsfase van de Champions League, ten koste van de Belgische kampioen Club Brugge. Het leverde Leicester een pak fans op de sociale media op.

Bijgevolg hoort Leicester City nog maar pas bij de rijkste clubs van Europa. Die ene titel was de grootste prijs die de club tot op heden gewonnen heeft.

14. Inter Milaan – 15,1 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 11,2 miljoen – Instagram: 2,3 miljoen – Twitter: 1,6 miljoen

Inter Milaan is een van de snelst groeiende clubs in deze ranglijst van populariteit op de sociale media. Sinds februari vorig jaar heeft de Italiaanse club meer dan zes miljoen volgers gewonnen. Ook financieel heeft Inter in die periode heel veel winst gemaakt.

Nochtans moet Inter nu al enkele jaren tevreden zijn met de rol van subtopper in de Serie A. De laatste landstitel won de club in 2010. Toen hadden zichzelf vijf jaar op rij tot kampioen gekroond. In totaal heeft Inter 18 landstitels en de club was ook drie keer de beste van Europa. Inter is de club met het hoogste aantal seizoenen in de Italiaanse hoogste klasse.

13. Tottenham Hotspur – 16,4 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 10,2 miljoen – Instagram: 3,1 miljoen – Twitter: 3,1 miljoen

Tottenham heeft er een paar sterke jaren opzitten. Zo eindigde de club drie keer op rij bij de beste drie van de Premier League. Een titel zat er niet in, maar dankzij deelname aan de Champions League staat Tottenham stevig in de lijst van de rijkste Europese clubs.

Tottenham was tot vandaag twee keer kampioen van Engeland. Dele Alli heeft op de sociale media veel succes geoogst door een campagne met kledingmerk BoohooMAN.

12. Atletico Madrid – 23,6 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 13,8 miljoen – Instagram: 5,7 miljoen – Twitter: 4,1 miljoen

Atletico Madrid heeft de sportieve kloof met Real Madrid en Barcelona de laatste jaren vaak kunnen dichten, maar financieel hinkt de club nog steeds achterop. Ook de populariteit op de sociale media is bij de twee rivalen groter.

Dit seizoen speelde Atletico de Champions League in dezelfde groep als Belgisch kampioen Club Brugge. Tot op heden won de club die competitie nog nooit. Met drie nederlagen heeft Atletico de meeste verloren finales zonder de beker ooit te winnen. In Spanje was Atletico wel al tien keer de beste. Antoine Griezmann is de populairste speler met 21 miljoen volgers op Instagram.

11. Borussia Dortmund – 24,5 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 15,2 miljoen – Instagram: 6,1 miljoen – Twitter: 3,2 miljoen

Nog een tegenstander van Club Brugge in het huidige seizoen van de Champions League. In Duitsland is Borussia Dortmund de vaste concurrent van Bayern München. De club had vorig seizoen gemiddeld de meeste fans in het stadion, en dan is het niet verwonderlijk dat Dortmund ook op de sociale media erg populair is.

Borussia Dortmund werd acht keer kampioen van Duitsland, en het won in 1997 ook de hoogste Europese titel. Marco Reus is de ster van de club, op het veld én op de sociale media. Hij heeft 6,9 miljoen volgers op Instagram.

10. Manchester City – 51,7 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 36,1 miljoen – Instagram: 9,1 miljoen – Twitter: 6,5 miljoen

Manchester City is zo’n club met een groter budget dan achterban. Zo staat City in de lijst met de rijkste Europese clubs vijf plaatsen hoger. Toch is er geen reden waarom Manchester City qua populariteit de komende jaren niet zou kunnen groeien. Het regent prijzen bij de club van onder andere Kevin De Bruyne en Vincent Kompany.

Trainer Pep Guardiola trekt ook jaarlijks grote namen aan, die zelf veel volgers hebben op de sociale media. Toch zijn de meeste succesverhalen van de club nog vrij recent. Manchester City werd vijf keer Engels kampioen, waarvan drie keer in de laatste zes jaren.

9. Liverpool – 53,3 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 32,1 miljoen – Instagram: 10,5 miljoen – Twitter: 10,7 miljoen

Liverpool is een van de meest legendarische clubs uit de Premier League. Het werd 18 keer kampioen, al moeten we voor de laatste titel al terug naar 1990. Liverpool won ook acht Europese titels, waaronder vijf keer de Europacup I of Champions League.

Intussen is alle hoop gevestigd op superster Mohamed Salah. Op Instagram heeft hij 20,8 miljoen volgers, wat hem de populairste Egyptenaar maakt.

8. Paris Saint-Germain – 58,8 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 35,5 miljoen – Instagram: 16,8 miljoen – Twitter: 6,5 miljoen

Paris Saint-Germain is dankzij investeringen al jaren de meest succesvolle club van Frankrijk. Vorig jaar tekende wereldster Neymar er nog een contract. Zijn transfer was met een bedrag van 200 miljoen euro goed voor een nieuw record. Hij bracht natuurlijk ook veel fans naar de sociale media van de club, want de Braziliaan heeft meer dan 100 miljoen volgers op Instagram.

Van de zeven Franse landstitels op het palmares van Paris Saint-Germain dateren er vijf van de laatste zes jaren. Enkel vorig seizoen moest de club de titel laten aan Monaco. De Champions League blijft echter een blinde vlek voor Paris Saint-Germain.

7. Juventus – 61,2 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 36,1 miljoen – Instagram: 18,7 miljoen – Twitter: 6,4 miljoen

De sociale media van Juventus stonden de voorbije maanden roodgloeiend. Daar heeft de komst van Cristiano Ronaldo natuurlijk alles mee te maken. Juventus haalde hem deze zomer voor 100 miljoen euro weg bij Real Madrid. Ronaldo is de op één na populairste persoon op Instagram, en moet enkel popster Selena Gomez voor zich dulden.

Het bericht waarmee Ronaldo zijn transfer naar Juventus aankondigde, is de op drie na meest gedeelde ooit op Instagram. Los daarvan is Juventus natuurlijk één van de meest succesvolle clubs in Europa. Liefst 34 keer waren ze al kampioen van Italië, en ze wonnen intussen zeven landstitels op rij. Juventus won ook twee keer de Champions League.

6. Arsenal – 64,2 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 37,8 miljoen – Instagram: 12,6 miljoen – Twitter: 13,8 miljoen

Arsenal valt dit jaar net buiten de top vijf van de populairste clubs op de sociale media. De club liet al enkele jaren weinig sportieve successen optekenen. Zo greep het naast een ticket voor de Champions League, wat ook financieel natuurlijk geen goede zaak is.

Gelukkig heeft Arsenal de Fransman Hector Bellerin in z’n rangen, want hij is naast voetballer ook model. Daardoor plaatst hij regelmatig foto’s van chique feestjes op Instagram. Arsenal won 13 keer de landstitel in Engeland, maar wacht al sinds 2004 op een nieuw succes. In de FA Cup waren de Gunners recent wel nog regelmatig de eindwinnaars.

5. Bayern München – 68,1 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 49 miljoen – Instagram: 14,6 miljoen – Twitter: 4,5 miljoen

Bayern München vervangt Arsenal in de top 5. De Duitse club kan natuurlijk wel de successen voorleggen om veel fans te hebben op de sociale media. Bovendien kregen ze er meer volgers bij door de aankoop van de Colombiaanse ster James Rodriguez.

Toch zou Bayern München veel hoger kunnen staan, want de club zweert koppig bij het Duits als taal op hun Twitter-pagina. De meeste andere topclubs ruilen de taal van hun competitie meestal in voor het Engels. Bayern won al 28 titels in Duitsland, en was nu al zes jaar op rij kampioen. De club won ook vijf keer de Europacup I of Champions League.

4. Chelsea FC – 73,6 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 47,7 miljoen – Instagram: 13,7 miljoen – Twitter: 12,2 miljoen

Chelsea is de club van de beroemde fans in Engeland, en dat zal ook wel z’n invloed hebben op de sociale media. En natuurlijk spelen er enkele van de beste spelers ter wereld, zoals Rode Duivel Eden Hazard. Al hebben ook andere spelers succes op de sociale media, want de Braziliaan David Luiz heeft meer dan 18 miljoen volgers op Instagram, iets meer dan Hazard.

In het nieuwe millennium was Chelsea ook een van de meest succesvolle clubs in Engeland. Zo vierden de Londenaars vijf landstitels, in totaal hebben ze er zes op hun palmares. Chelsea is ook de enige club uit Londen die de Champions League won.

3. Manchester United – 114,8 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 73,3 miljoen – Instagram: 24,5 miljoen – Twitter: 18,4 miljoen

De rijkste club is niet de populairste. Manchester United ligt zelfs ruim achter op z’n twee Spaanse rivalen. Het vertrek van de populaire Zlatan Ibrahimovic zal ook niet geholpen hebben. Al hebben ze met Paul Pogba wel een wereldkampioen in hun rangen.

De fans van United blijven ook al enkele seizoenen op hun honger zitten. Zo werd Manchester United in 2013 voor de laatste keer kampioen. Met twintig landstitels blijven ze wel de meest succesvolle club van Engeland. Manchester United won ook drie keer de Europacup I of Champions League.

2. FC Barcelona – 193,9 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 102,7 miljoen – Instagram: 62,2 miljoen – Twitter: 29 miljoen

Barcelona is een speciaal geval op de sociale media, want de club heeft nog twee alternatieve Twitter-accounts: eentje in het Spaans en eentje in het Catalaans. Maar natuurlijk is de club wereldwijd erg populair, en daar heeft vedette Lionel Messi veel mee te maken. De Argentijn is na Neymar en Ronaldo de meest gevolgde voetballer op de sociale media.

Een seizoen zonder prijs is uitgesloten bij Barcelona. Zo won de club al 25 keer de Spaanse landstitel, 30 keer de Spaanse beker en vijf keer de Champions League of Europa Cup I. Hun successen worden natuurlijk vaak afgewisseld door de grote rivaal Real Madrid.

1. Real Madrid – 206,2 miljoen volgers


© Getty

Facebook: 109,5 miljoen – Instagram: 65,6 miljoen – Twitter: 31,1 miljoen

De rivaal van Barcelona is dit jaar de populairste club van Europa. Het verlies van Cristiano Ronaldo was voor de club natuurlijk een zware klap, maar Real Madrid heeft een ruime marge op z’n achtervolgers. Het moest ook maar heel nipt de duimen leggen voor Manchester United als rijkste Europese club.

Barcelona stond vorig jaar nog op de eerste plaats, maar Real Madrid kreeg er sinds februari 2017 meer dan 40 miljoen volgers bij op de sociale media. De nieuwe club van Thibaut Courtois is recordhouder met 13 eindzeges in de Europacup I of Champions League. Real Madrid won de hoogste Europese prijs ook de voorbije drie jaren. Daarnaast werd Real Madrid 33 keer Spaans kampioen en won het 19 keer de Copa del Rey.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20