5 zaken die u niet wist over Lionel Messi

1. Op zijn elfde werd bij Lionel Messi groeihormoondeficiëntie vastgesteld. De Argentijnse eersteklasser River Plate zag wel brood in de voetbalcapaciteiten van de kleine Messi, maar kon de 900 dollar die maandelijks nodig waren om hem te behandelen – hij zou anders nooit groter worden dan 1 meter 52 – niet ophoesten. Via familie die Messi’s vader Jorge had bij de Catalaanse voetbalclub FC Lleida raakten de Messi’s uiteindelijk in contact met Carles Rexach, die toen sportief directeur van FC Barcelona was. Die bood hem aan de doktersrekeningen te betalen indien de Messi’s naar Europa zouden verhuizen. Toen Messi op 13-jarige leeftijd bij FC Barcelona arriveerde mat hij 1 meter 42 en was hij kleiner dan een gemiddelde 9-jarige. Dat bezorgde hem de bijnaam ‘de vlo’. Vandaag meet het Argentijnse voetbalwonder 1 meter 69.

2. Een wat onvoorbereide Carles Rexach was dermate onder de indruk van het voetbaltalent van de jonge Messi dat hij een contract opstelde op een papieren servet en Messi dat onmiddellijk liet ondertekenen (zie video). Sinds 2005 heeft de 23-jarige wondervoetballer naast de Argentijnse ook de Spaanse nationaliteit.

3. Messi woont samen met zijn broers en vader -een voormalig fabrieksarbeider- in Castelldefells, een gemeente aan de rand van Barcelona, vlakbij de zee. Zijn zus Mari-Sol en zijn moeder Celia- een voormalige schoonmaakster- konden in de Europa niet aarden en keerden al na een jaar terug naar Messi’s geboortestad Rosario. Ook Messi’s vriendin Antonella Roccuzzo -die hij al kent sinds hij vijf jaar oud was-  is afkomstig uit en leeft in Rosario.

4. Lionel Messi -door zijn ouders zo genoemd naar de Amerikaanse zanger Lionel Richie- vertoont een opmerkelijke desinteresse voor wat er in de voetbalwereld gebeurt. Hij kent amper de namen van tegenstanders, kijkt nooit naar zijn eigen wedstrijden op televisie en evenmin naar andere wedstrijden, die hem al snel gaan vervelen.

5. Toch leeft Messi alleen voor zijn voetbal en heeft hij weinig oog voor wat rond hem gebeurt. Nooit maakt hij zich zorgen over zijn veiligheid, tot grote frustratie van zijn broers Matias en Rodrigo, die enkel voor en met hem leven. ‘Ik ben vaak ongerust,’ zegt Rodrigo. ‘Wat als er iets met hem gebeurt, wat als iemand hem kwaad wil doen?’ Deze milde vorm van paranoia lag waarschijnlijk aan de oorzaak van de arrestatie van Matias in Argentinië in 2008. Hij had een pistool op zak.