Wat gebeurt er met FC Barcelona als Catalonië onafhankelijkheid uitroept?

De kans is groot dat Catalonië de onafhankelijkheid eenzijdig zal uitroepen als Madrid zoals aangekondigd de autonomie van de regio intrekt. In dat geval dreigt er nog veel meer te gebeuren, want wat doe je met FC Barcelona in de Spaanse competitie? La Liga heeft er al mee gedreigd de topclub eruit te zetten als dat zou gebeuren. Maar waar moeten Messi en co dan naartoe?

“Mochten de rebellen zegevieren, dan gaanwe door zonder Barcelona”, meldde La Liga-voorzitter Javier Tebas enkeledagen geleden. Hetzelfde zou gelden voor de twee andere Catalaanse clubs in LaLiga: RCD Espanvol en Girona FC.

Hetis echter niet de eerste keer dat Tebas dergelijke uitspraken doet. Hijverwijst daarbij naar het regelement, dat enkel Spaanse clubs en die uit Andorratoestaat in de competitie. Diezelfde Tebas heeft trouwens een verleden inde neofascistische Fuerza Nueva, een ultrarechtse nationalistische groeperingdie met andere woorden ook sterk tegen de Catalaanse onafhankelijkheid is. De gevolgenzullen enorm zijn en zeker op financieel vlak. Zo zal La Liga zelf zo’n 20 tot25% van zijn televisie-inkomsten, goed voor 200 miljoen euro, verliezen.

Voorvoetbalclub Barcelona zal de schok nog groter zijn. Maar liefst een kwart van hunomzet van 897 miljoen euro komt voort uit televisiecontracten.

Alternatieven?

Devoorzitter van Real-Betis, Ramon Alarcon kwam op tegen La Liga-voorzitter Tebasdoor uit te schreeuwen dat Barcelona hoe dan ook in de Spaande competitie moetblijven. “Als Barcelona vertrekt, dan moeten de andere teams wel heel hardwerken om het gat dat ze achter laten op te kunnen vullen. Maar ook om Spanjede sterkste competitie ter wereld te laten blijven”, zei Alarcon.

IndienBarca toch La Liga moet verlaten, dan moet de FIFA Catalonië eerst als staat erkennen.Een volgende stap die op tafel ligt, is de creatie van een nieuwe superleague,met daarin de Europese topteams. Dat is echter voorlopig niet meer dan eenidee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20