Maradona en de Maffia: Gouden Bal werd versmolten tot goudstaaf

De Gouden Bal die de Argentijnse wondervoetballer Diego Armando Maradona won als beste voetballer van de Mundial in 1986, is door de Napolitaanse maffia Camorra tot goudstaven gesmolten. Dat heeft Salvatore Lo Russo, een maffiabaas van de wijk Miano in Noord-Napels die vastzit voor drugshandel, tegen zijn ondervragers gezegd, meldt de Italiaanse krant Il Corriere del Mezzogiorno.

Volgens Lo Russo deed de Argentijnse voetballer in 1990 een beroep op hem om een dozijn horloges en de Gouden Bal te recupereren die door de maffia waren gestolen in Maradona’s kluis in de Banco di Napoli. Lo Russo was bereid 15 miljoen lire over te maken om de Gouden Bal te recupereren, maar die was ondertussen al tot goudstaven gesmolten.

Volgens een andere krant zouden Maradona en Lo Russo snel vrienden zijn geworden en leverde Lo Russo verschillende keren cocaïne voor Maradona’s persoonlijk gebruik. Een ander voormalig maffialid, Pietro Pugliese, had eerder al aan het gerecht verteld dat Maradona en zijn ploegmaats tijdens de laatste speeldagen van het Italiaans kampioenschap van 1988 verschillende wedstrijden zouden hebben vervalst opdat AC Milaan en niet Napels landskampioen kon worden. Dat gebeurde op expliciete vraag van de Camorra, die zo wilde vermijden grote sommen te moeten uitbetalen aan mensen die op een tweede landstitel van Napels hadden gewed.

De diefstal van de horloges zou een verwittiging aan het adres van Maradona zijn geweest.