De fintech-markt zit in een zeepbel, zegt miljardair

Gestimuleerd door de coronacrisis hebben fintech-ondernemingen hun waarderingen het voorbije jaar zien stijgen. Deze sterke groei kan een zeepbel op de markt veroorzaken. Tenminste, dat denkt de CEO van JC Flowers & Co.

In het afgelopen jaar hebben technologiebedrijven die het bankwezen en de financiële sector ontwrichten – fintechs – veel investeerders aangetrokken. Een succes dat voortvloeit uit het feit dat de coronacrisis online betalingen een boost heeft gegeven. Een succesverhaal zonder solide basis, volgens investeerder J. Christopher Flowers. “Ik denk dat er veel bewijs is dat er zich een zeepbel aan het vormen is” in de fintech-markt, zei hij in een interview met CNBC.

Fintechs waardevoller dan sommige grote banken

De waarderingen van sommige fintechs zijn het afgelopen jaar sterk gestegen, zowel op de openbare als op de particuliere markt. Sommige hebben hogere waarderingen genoteerd dan verschillende grote banken.

  • PayPal heeft een marktkapitalisatie van 242 miljard dollar, meer dan Wells Fargo of Citigroup. Een waarde die deels kan worden verklaard door het feit dat PayPal nu betalingen in cryptomunten accepteert.
  • Het bedrijf Square, ontwikkeld door Twitter-CEO Jack Dorsey, is bijna 107 miljard dollar waard, meer dan US Bancorp. Nogmaals, de openstelling van het betalingsplatform voor cryptomunten in de breedste zin van het woord heeft zeker een rol gespeeld in de ontluikende waardering ervan. Digitale valuta’s hebben tijdens de coronacrisis aan populariteit gewonnen, en bedrijven die hen gunstig gezind zijn, profiteren van de hype die erdoor wordt veroorzaakt.

“Als je naar traditionele – of zelfs niet zo traditionele – waarderingscijfers kijkt, worden veel bedrijven verhandeld tegen tien keer de prijs die een normaal bedrijf voor dit soort activiteiten zou vragen”, aldus Flowers. “Er zijn ook veel voorbeelden van bedrijven die echt niet goed handelen bij hoge waarderingen”, voegde hij eraan toe. Dit zou het ontstaan van een zeepbel in de hand kunnen werken.

Versterkt door corona

Zoals eerder opgemerkt, werd de belangstelling voor fintechs aangewakkerd door de gezondheidscrisis, waardoor de wereldbevolking zich voor haar aankopen tot online betaaloplossingen wendde. Als gevolg daarvan hebben deze bedrijven natuurlijk een sterke groei gekend, wat investeerders ertoe heeft aangezet zwaar te investeren.

Ondanks het risico dat er een zeepbel op de markt ontstaat, meent J. Christopher Flowers dat “er ook veel trends en kansen zijn in de financiële technologie”. Het is echter belangrijk de juiste keuzes te maken. Voor de belegger zijn betalingsmaatschappijen te verkiezen boven kredietmaatschappijen. Het is ook verstandiger om te investeren in winstgevende fintechs en niet in verliesgevende (zelfs al lijkt het plan van die laatste op termijn nog zo mooi).

(lb)

Meer