Crisiscentrum: ‘Stijging in nagenoeg alle provincies en leeftijdsgroepen’

Tijdens een persconferentie gaf het Nationaal Crisiscentrum woensdag wat toelichting bij de epidemiologische situatie in ons land. De cijfers gaan in Brussel en Antwerpen opnieuw de hoogte in.

In de week van 30 augustus tot en met 5 september steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen tot gemiddeld 502,1 per dag. Dat is een stijging met 13 procent ten opzichte van de week voordien. ‘Deze cijfers bevestigen de stijgende trend waarin we zijn terecht gekomen. Die zien we in nagenoeg in alle provincies en in alle leeftijdgroepen’, zegt interfederaal woordvoerder Boudewijn Catry.

Enkel in Vlaams Brabant, Luik en Namen dalen de cijfers nog. In de andere provincies neemt het aantal vastgestelde gevallen toe, met uitschieters in Oost-Vlaanderen (+ 33 procent) en Waals-Brabant (+ 31 procent). Ook Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen laten een stijging van 15 procent optekenen wat betreft het aantal besmettingen.

Waakzaamheid

In totaal werd nu al bij 89.141 Belgen een besmetting met het coronavirus vastgesteld, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. ‘Het blijft belangrijk om ons te beschermen tegen een infectie. Het virus slaat nog altijd toe’, herhaalde de interfederaal woordvoerder.

‘Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is nog beperkt. De stijging is ook niet onverwacht’, vult woordvoerder Yves Stevens aan. ‘We mogen niet laks worden. Waakzaamheid blijft geboden. Niemand kan of mag zich onverschillig opstellen’, ging Stevens verder, die aankondigde dat er vrijdag opnieuw een persconferentie plaatsvindt. Het was initieel de bedoeling om dit slechts nog één keer per week, op woensdag, te doen.

Testen AstraZeneca

Het ging ook even over de tijdelijke stopzetting van de testen voor het potentieel coronavaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca zet de testen voor zijn potentieel coronavaccin tijdelijk stop. Iemand zou een onverwachte allergische reactie gehad hebben. ‘Een onafhankelijke commissie moet onderzoeken of de bijwerkingen toevallig zijn. Dit duidt aan dat een vaccin pas op de markt komt als het veilig is’, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20