Gemiddeld meer dan 500 besmettingen per dag, ook ziekenhuisopnames stijgen

In de week van 30 augustus tot en met 5 september steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen tot gemiddeld 502,1 per dag. Dat is een stijging met 13 procent ten opzichte van de week voordien.

In totaal werd nu al bij 89.141 Belgen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het aantal overlijdens daalt nog steeds, maar het aantal hospitalisaties stijgt licht. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Er stierven in die periode dagelijks ook gemiddeld 2,3 coronapatiënten. Dat is nog steeds een daling met 2 procent. De dodentol in ons land staat momenteel op 9.912.

Ziekenhuisopnames

Tussen 30 augustus en 5 september werden er ook gemiddeld 18,4 coronapatiënten per dag opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een lichte stijging van 4 procent. Sinds het begin van de coronapandemie werden in ons land al 19.165 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19.

In ons land was er de jongste twee weken sprake van 57,7 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners. De nationale r-waarde lag dinsdag op 1,133. Dat wil zeggen dat 1 besmet persoon gemiddeld meer dan 1 ander persoon besmet.

Kindersterfte wereldwijd mogelijk lucht in

Nooit eerder stierven er wereldwijd zo weinig kinderen onder 5 jaar als nu. In 1990 kwamen er nog steeds zo’n 5 miljoen jonge kinderen om, maar 30 jaar geleden waren dat er nog meer dan 12 miljoen. Kinderorganisatie Unicef waarschuwt dat de coronapandemie de kindersterfte mogelijks weer sterk kan doen toenemen.

Unicef waarschuwt dat als kinderen en moeders de toegang tot gezondheidsdiensten wordt geweigerd, er miljoenen kinderen onder 5 jaar zullen sterven. Ook mogen vrouwen volgens Unicef niet bang zijn om in het ziekenhuis te bevallen uit angst voor coronabesmetting.

Wereldwijd is de specifieke gezondheidszorg voor kinderen en moeders verstoord. Het gaat om bijvoorbeeld gezondheidscontroles, vaccinaties en prenatale en postnatale zorg. Dat is onder meer het gevolg van de belasting van de gezondheidsdiensten door de coronacrisis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20