De gemeenteraadsverkiezingen zijn misschien wel het spannendst in Sint-Niklaas. Partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) hoopt er burgemeester te worden. Maar dan moet hij zich wel voorbij Lieven Dehandschutter (N-VA) en Filip Brusselmans (Vlaams Belang) weten te krijgen.
Key takeaways
- Conner Rousseau en Filip Brusselmans zijn polariserende figuren in Sint-Niklaas, Dehandschutter heeft dat probleem minder.
- Maar Vooruit en Vlaams Belang kunnen zich wel profileren op veiligheid. De vraag is of het hen stemmen oplevert.
- De peilingen liggen zo dicht bijeen dat een winnaar voorspellen onmogelijk is.
De cijfers: In de peiling van onder meer Het Nieuwsblad en De Standaard ligt Vlaams Belang iets voor in Sint-Niklaas, met 18,3 procent. Daarna volgt Vooruit, met Conner Rousseau als lijsttrekker, op 17,9 procent. 17 procent van de ondervraagden zegt op huidig burgemeester Lieven Dehandschutter en zijn N-VA te stemmen. De foutenmarge van de peiling is 3 procent, dus het kan echt nog alle kanten uit.
Rousseau blijft polariserend werken
Gevolgd: Op de markt van Sint-Niklaas proberen Conner Rousseau en Filip Brusselmans kiezers te overtuigen.
- VRT NWS doet verslag van de campagne in Sint-Niklaas. Rousseau legt aan een oudere dame uit hoe ze straks digitaal haar stem moet uitbrengen op Vooruit. Brusselmans staat nog geen 50 meter verder het zwerfvuilprobleem aan te kaarten. Het is tekenend voor de laatste loodjes in de lokale campagne: elke inwoner moet en kan nog overtuigd worden.
- De verkiezingsstrijd proberen de drie partijen ook in het straatbeeld uit te vechten. Café ’t Hemelrijk, waar Rousseau zijn racistische uitspraken over Roma deed, is een officieus Vooruit-hoofdkwartier geworden. Buiten aan de gevel hangt een spandoek met de foto van uitbater Steve Vonck, die ook voor Vooruit opkomt: “Niet veranderen maar verbeteren”.
- Vlaams Belang hing twee huizen verder ook een banner: “Zattemansklap”, staat er in de typografie van Vooruit, met daarnaast in het Vlaams Belang-lettertype “Of gezond verstand?”.
- N-VA hing nóg een woning verder ook een spandoek, iets hoger dan de andere twee, alsof de partij boven de woordenwisseling wil staan. “En nu serieus… 100% voor Sint-Niklaas”, staat er te lezen naast een foto van Dehandschutter.
- Open Vld kwam zich als vierde melden, met een woordspeling. “Genoeg gebashed, tijd voor constructieve politiek”.
- Er is dus een bepaalde spanning voelbaar in Sint-Niklaas. Door zijn uitspraken blijft Rousseau een polariserend figuur. 33,5 procent van de gepeilde kiezers zegt hem niet te willen als burgemeester. Dat hoort de VRT ook: “Ik stem op Lieven Dehandschutter om te zorgen dat Rousseau zeker geen burgemeester wordt”, klinkt het. Of langs de linkerzijde: “Ik vind hem bekwaam, maar zoiets doe je gewoon niet. Ik ga op Groen stemmen”. Tegelijkertijd zegt 25 procent Rousseau wél te zien zitten als burgemeester.
- Maar ook Brusselmans wordt niet overal op handen gedragen. Op de vraag ‘Wie wil je niet als burgemeester?’ kreeg de Vlaams Belanger met 42,5 procent de meeste stemmen, voor Rousseau. 15,3 procent zegt hem wél te willen. De koppositie in de peiling heeft Brusselmans dus niet aan zijn persoon te danken.
Twee honden die vechten om een been
Genoteerd: Elk van de drie kandidaten probeert zijn punt te maken.
- Conner Rousseau zegt klaar te zijn voor het burgemeesterschap. “Ik wil echt gaan voor die lokale politiek. Dat lijkt me een mooi evenwicht met het voorzitterschap van de partij. Als je echt iets concreet wil veranderen voor de mensen, dan kan dat het beste vanuit het stadhuis”, zegt hij aan de VRT. Eerder gaf hij al aan dat hij door zijn positie “de enige man is in de nationale onderhandelingen die ook eens het vergeten Waasland aan bod kan brengen”.
- In Knack verscheen een dubbelinterview met Rousseau en Dehandschutter. Volgens Rousseau moet er kordater tegen criminaliteit opgetreden worden. “Inwoners ervaren de burgemeester niet als iemand die kordaat optreedt en grenzen trekt”. Dehandschutter reageert bij de VRT: “De stad is enorm veranderd op demografisch vlak de laatste 10 jaar. Dat levert een aantal problemen op. Dat moeten we niet ontkennen. We doen veel inspanningen, maar het is een strijd die op vele fronten gevoerd moet worden”.
- Brusselmans trekt eveneens de kaart van veiligheid. “Ik heb de stad zien veranderen in negatieve zin en daarom ben ik hier lokaal in de politiek gegaan. Wij willen verandering na decennia van bestuur door de socialisten en de N-VA”, haalt hij aan. Het thema speelt in Sint-Niklaas, met twee steekincidenten deze week en een ontplofte handgranaat in een woonwijk deze zomer. Dat lijkt de verklaring te zijn voor het succes van Vlaams Belang in de peiling.
Om te volgen: Dehandschutter lijkt zich weinig zorgen te maken.
- Terwijl Filip Brusselmans en Conner Rousseau driftig flyeren in Sint-Niklaas, stapt ook Lieven Dehandschutter de markt op. Voor hem geen uitgebreid campagnevoeren. “De mensen kennen mij en ik krijg heel veel steunbetuigingen. Met de N-VA weet men waar men aan toe is, ik zit al 36 jaar in de gemeenteraad”, zegt hij aan de VRT-journalist.
- Dehandschutter gaat er van uit dat zijn spandoek waarheid wordt, lijkt het. Twee jonge honden van 26 (Brusselmans) en 31 (Rousseau) die vechten om een been. Of de derde hond van 66 (Dehandschutter) ‘er mee heen loopt’, zoals het spreekwoord zegt, valt dus nog af te wachten. Aan de inzet van Brusselmans en Rousseau zal het alvast niet liggen.