De ereloonsupplementen die niet-geconventioneerde zorgverleners kunnen vragen zijn vandaag onbegrensd. Daar wil Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Volksgezondheid, nu verandering in brengen. Een nieuw kaderwet legt de artsen een maximumplafond op.
Key takeaways
- Artsen zullen vanaf 2028 niet langer onbeperkt ereloonsupplementen kunnen vragen aan hun patiënten. Dat staat in een nieuwe kaderwet van Vandenbroucke.
- Hij wil met de nieuwe regelgeving iets doen aan “de ereloonsupplementen die jaar na jaar stijgen.”
- Voorts wil de minister zorgverleners motiveren om zich te conventioneren. Zo zullen bepaalde overheidspremies enkel nog worden toegekend aan geconventioneerde artsen.
In het nieuws: Vandenbroucke wil een maximumplafond invoeren voor ereloonsupplementen in de zorg. Dat meldt De Tijd. De nieuwssite kon een nieuwe kaderwet inkijken.
- Het gaat hier om extra kosten die patiënten moeten betalen bovenop het standaardhonorarium van een niet-geconventioneerde arts. In principe geldt er geen limiet op hoeveel het ereloonsupplement mag bedragen.
- Dat is niet het geval bij geconventioneerde artsen. Zij verbinden zich tot de officiële overheidstarieven.
- Volgens Vandenbroucke stijgen de ereloonsupplementen jaar na jaar. “Sommige zorgverleners vragen veel, anderen minder, velen helemaal niets en dit allemaal voor hetzelfde geleverde werk. Dat kan leiden tot hoge en onvoorspelbare facturen”, klinkt het. Het geplande maximumplafond moet daar een einde aan maken. De minister wil het verbod laten gelden vanaf 1 januari 2028.
- Het wetsvoorstel behoudt het principe van de conventionering: artsen en andere zorgverleners kunnen kiezen om de vaste tarieven al dan niet te respecteren, maar het maximum aan supplementen dat ze kunnen vragen, wordt begrensd.
- Voor ambulante zorg (buiten het ziekenhuis) bedraagt het plafond 25 procent van het honorarium van een zorgverlener. Voor patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, wordt het plafond op 125 procent gelegd.
Enkel premies toekennen aan geconventioneerde zorgverleners
Ook dit: Vandenbroucke wil zorgverleners ook motiveren om zich te conventioneren.
- Zo zullen bepaalde overheidspremies enkel nog worden toegekend aan geconventioneerde artsen. “Dat moet ervoor zorgen dat zorgverleners die de tarieven respecteren, beter ondersteund worden om hun praktijk uit te bouwen”, aldus de minister.
- Voorts schrapt hij de gedeeltelijke conventionering. Vandaag kan een arts kiezen om zich op bepaalde momenten aan de prijsafspraken te houden of niet. Vanaf 2028 zal die verplicht moeten kiezen voor een van de twee systemen.