Key takeaways
- Meer dan 100.000 industriële banen zijn het afgelopen jaar verdwenen in Duitsland.
- Bedrijven in de auto- en machine-industrie hebben te maken met een aanzienlijk banenverlies als gevolg van dalende verkoopcijfers, Chinese concurrentie en handelsgeschillen met de VS.
- EY voorspelt een verdere afname van minstens 70.000 industriële banen tegen het einde van het jaar.
De Duitse economie bevindt zich in een recessie en kampt met banenverlies. Het afgelopen jaar zijn er meer dan 100.000 industriële banen verdwenen, waarvan bijna de helft in de automobielsector. Een recent onderzoek voorspelt nog meer uitdagingen.
De aanhoudende economische crisis heeft de Duitse industrie binnen een jaar meer dan 100.000 banen gekost. Volgens een analyse van EY, een professionele dienstverlener, zijn er alleen al in de auto-industrie netto ongeveer 45.400 banen geschrapt. Aan het einde van het eerste kwartaal telde de Duitse industrie 5,46 miljoen werknemers – een daling van 1,8 procent of 101.000 banen ten opzichte van een jaar eerder.
Chinese concurrentie
De industriële sector staat onder enorme druk, zoals Jan Brorhilker, Managing Partner bij EY, aangaf. Een zwakke vraag in Europa, in combinatie met handelsgeschillen met de Verenigde Staten die van invloed zijn op de export naar ’s werelds grootste economie, zijn factoren die hiertoe bijdragen. Agressieve Chinese concurrenten oefenen ook prijsdruk uit op Duitse industriële bedrijven.
EY voorspelt een verdere afname van minstens 70.000 industriële banen tegen het einde van het jaar. Bedrijven in de machine- en auto-industrie hebben al kostenbesparende maatregelen genomen. Alleen al in de auto-industrie is binnen een jaar bijna 6 procent van de banen verloren gegaan, voornamelijk als gevolg van dalende verkoopcijfers, concurrentie uit China en de overgang naar elektrische mobiliteit.
Chemie en farma blijven stabiel
Terwijl de werkgelegenheid in de chemische en farmaceutische industrie relatief stabiel bleef (-0,3 procent), was er in de metaalproductie en textielindustrie sprake van een aanzienlijk banenverlies (elk meer dan 4 procent). De huidige crisis heeft het debat over de industriële toekomst van Duitsland aangewakkerd. Ondanks de kritiek op deïndustrialisatie, laten vergelijkingen op lange termijn een groeitrend zien in de industriële werkgelegenheid.
Duitse economie is veerkrachtig
EY-manager Brorhilker is van mening dat de Duitse industriële sector herhaaldelijk bewezen heeft veerkrachtig te zijn ondanks de vele uitdagingen. Hij benadrukt echter de behoefte aan betere voorwaarden. Lagere kosten, minder bureaucratie en een sterkere binnenlandse vraag zijn cruciaal om de afhankelijkheid van export te verminderen. De Duitse vereniging van de auto-industrie (VDA) roept beleidsmakers ook op om actie te ondernemen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!