De gemeenten hebben met de financiële steun van de Vlaamse overheid in een jaar tijd 13.550 mensen met een leefloon naar een job kunnen begeleiden. Dergelijke inspanningen moeten Vlaanderen helpen om 80 procent van de bevolking aan het werk te krijgen.
Key takeaways
- 115 lokale besturen hebben tussen 1 december 2023 en 30 november 2024 meer dan 13.500 leefloners begeleid naar een job.
- Ze konden daarbij rekenen op financiële steun van de Vlaamse regering. Die stelde een potje van 7 miljoen euro ter beschikking aan die gemeenten.
- Intussen loopt ook een tweede subsidieoproep van 8,5 miljoen euro voor extra activering. Volgens Hilde Crevits (cd&v), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Sociale Economie, zullen er nu 195 lokale besturen deelnemen aan het activeringsprogramma.
In het nieuws: Tussen 1 december 2023 en 30 november 2024 hebben 115 lokale besturen zo 13.550 personen met een leefloon aan een job geholpen. Dat meldt De Tijd. De Vlaamse regering ondersteunde die gemeenten met een potje van 7 miljoen euro.
- Hilde Crevits (cd&v), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Sociale Economie, spreekt van een indrukwekkend cijfer. “Lokale besturen kennen hun mensen, hun uitdagingen en hun kansen. Dankzij het lokaal activeringspact hebben ze de ruimte en ondersteuning gekregen om meer mensen dan ooit richting werk en zelfredzaamheid te begeleiden”, klinkt het.
- Intussen loopt ook een tweede subsidieoproep van 8,5 miljoen euro voor extra activering. De verwachting is dat die nog betere resultaten zal opleveren. Volgens Crevits zullen er nu 195 lokale besturen deelnemen aan het activeringsprogramma.
- Ter herinnering: Vlaanderen streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent. In 2024 was 76,9 procent van de Vlamingen (20 tot en met 64 jaar) aan het werk. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Daarmee doet Vlaanderen het beter dan Brussel (64,1%) en Wallonië (67,1%)
- Toch kon het initiatief niet vermijden dat het aantal Vlamingen in de sociale bijstand jaar na jaar stijgt – zij het minder sterk dan in Wallonië en in Brussel. In de periode van de eerste subsidieoproep steeg het aantal Vlamingen met een leefloon van ruim 42.000 tot bijna 45.000. Bij de start van 2025 was dat cijfer al gestegen tot 45.665.
Meer leefloners door inperking werkloosheidsuitkering
Vooruitblik: Het aantal leefloners zal vanaf volgend jaar fors oplopen.
- De regering-De Wever schrapt vanaf dan de werkloosheidsuitkering voor wie langer dan twee jaar werkloos is. Die wetswijziging wordt weliswaar gefaseerd ingevoerd.
- Op 1 januari 2026 zal wie langer dan 20 jaar werkloos is zijn werkloosheidsuitkering verliezen. Op 1 maart is het dan de beurt aan wie langer dan 8 jaar werkloos is. Een maand later volgen de mensen die tussen de 2 en 8 jaar werkloos zijn.
- Er gelden enkel uitzonderingen. Dat is onder meer het geval voor wie ouder is dan 55 jaar en 30 jaar gewerkt heeft. Die mensen zullen hun uitkering niet kwijtspelen.
- Zodra iemand zijn uitkering verliest, zal die persoon terugvallen op een leefloon. De gefaseerde inperking van de werkloosheidsuitkering moet de RVA, de uitbetalingsinstelling, de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten en de OCMW’s ontlasten.
- Vooruit waarschuwde eerder dat de mensen op het terrein – en dan vooral de OCMW’s – overspoeld zullen worden door nieuwe dossiers van leefloners.
- Volgens de ramingen zullen tijdens de eerste vier maanden van 2026 100.000 tot 190.000 Belgische werklozen hun uitkering verliezen. De inschatting van de regering is dat minstens een derde van hen zal moeten aankloppen bij de OCMW’s voor een leefloon.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.